101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sekrety ziół – podbiał

Kwiaty podbiału, fot. pixabay.com

Kwiaty podbiału, fot. pixabay.com

Żółte kwiaty podbiału pomagają zwalczać zapalenie górnych dróg oddechowych i mogą posłużyć do stworzenia aromatycznego napoju.

W mocno nasłonecznionych miejscach już pojawiają się żółte kwiaty podbiału pospolitego. Ziołoznawca Justyna Pargieła informuje, że to niezwykle cenne zioło.

– Podbiał leczy górne drogi oddechowe: kaszel, katar, przeziębienie, kaszel astmatyczny, a nawet pomaga rzucić palenie.

Z podbiału można przygotować nalewkę lub syrop.

Podbiału używa się też w kuchni. Jego liście gotowano na Podhalu do przełomu wieków XIX i XX. Łukasz Łuczaj, etnobotanik, wspomina, że w Polsce zachowała się jedna wzmianka o gotowaniu podbiału z kaszą lub komosą ze wsi Krzymosze koło Siedlec. Znacznie więcej informacji na ten temat znaleźć można w źródłach ukraińskich i rumuńskich.

– Tam w liście podbiału zawija się gołąbki robione z kaszy gryczanej, jaglanej lub kukurydzy. W Rumunii do dziś na targach można kupić liście podbiału. – dodaje.

Gołąbki według rumuńskiego przepisu: liście podbiału myjemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, żeby zmiękły. Siekamy cebulę i koperek, mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i połową koperku. Na każdy liść ułożony białą stroną go góry nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy i układamy w garnku. Zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu 10 minut. Gołąbki przed podaniem polewa się słodką śmietaną z koperkiem.

Tagi: Sekrety ziół
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Duży skok w modernizacji świętokrzyskiego rolnictwa

Następny wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Kogucik” [POSŁUCHAJ]

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Zespół Ludowy „Korniczanka”, fot. Miejsko-Gminny Dom Kultury w Końskich

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Kogucik” [POSŁUCHAJ]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.