Podbiał pospolity jest popularną rośliną w ziołowych apteczkach. Słynie ze swoich leczniczych właściwości w walce z kaszle i bólem gardła. Wiosną warto zainteresować się tą rośliną.
Jak mówi Justyna Pargieła – ziołoznawca i fitoterapeutka, w kwietniu na łąkach można spotkać żółte kwiaty podbiału, które można suszyć i robić z nich napary.
– Podbiał ma właściwości przeciwkaszlowe i wykrztuśne, ponieważ zawarty w podbiale śluz jest pomocny w wykrztuszaniu i zwalczaniu kaszlu. Warto zainteresować się tą rośliną – mówi Justyna Pargieła.
Syrop z podbiału podaje się osobom chorującym na zapalenie gardła czy krtani oraz z podrażnioną błoną śluzową jamy ustnej. Podbiał ma też właściwości przeciwbakteryjne – kwasy fenolowe to skuteczny środek w walce z bakteriami.
Jak dodaje ziołoznawca, doceniany jest za właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Badania podbiału wykazały, że roślina ta może zapobiegać białaczce oraz nowotworom okrężnicy.
Nadmierne stosowanie podbiału może jednak uszkadzać wątrobę, dlatego nie poleca się tej rośliny osobom zmagającym się z chorobami wątroby. Dodatkowo preparaty wyprodukowane na bazie podbiału są bezwzględnie zakazane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci poniżej 12. roku życia.