Ostatnie selery zjeżdżają właśnie z pól uprawnych i wykopywane są z przydomowych ogrodów. Teraz ziemia jest już spulchniana, aby można było rozrzucić naturalny nawóz i później wszystko zaorać.
Jak uprawiać seler korzeniowy w warzywniku?
Seler to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych na plantacjach i w ogrodach. Seler korzeniowy u nas uprawia się wyłącznie z rozsady. Można ją zrobić samodzielnie albo kupić gotową rozsadę w sklepach, centrach ogrodniczych lub na targu.
Rozsadę selera sadzi się do gruntu, gdy temperatura na zewnątrz utrzymuje się powyżej 12 stopni Celsjusza – najlepiej po 15 maja, gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Jeśli posadzimy selery zbyt wcześnie, wiosenne chłody mogą powodować tworzenie się tzw. pośpiechów, natomiast jeśli posadzimy za późno – rośliny nie zdążą wykształcić przed zimą dostatecznie dużych korzeni.
Najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę. Nie powinno się go uprawiać na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia. Do uprawy selera najlepiej wybrać miejsce nasłonecznione.
Nie należy uprawiać selera w tym samym miejscu po sobie oraz po warzywach, takich jak: pietruszka, marchew, cebula, por, koper.
Seler ma wysokie potrzeby wodne. Gdy jest sucho należy co kilka dni podlewać rośliny, a w okresie wzrostu i rozwoju korzenia (sierpień-wrzesień) konieczne jest codziennie nawadnianie.
Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół roślin. W miarę wzrostu selera można obrywać i użytkować jego liście oraz młode korzenie. Nie należy obrywać zbyt dużo liści z jednej rośliny, ponieważ spowoduje to, że korzeń będzie mniejszy.
Kiedy wykopać z gruntu seler korzeniowy?
Jest to warzywo znakomicie nadające się do długiego przechowywania. Zdolność przechowalnicza selera jest jednak zależna od terminu zbioru. Selery przeznaczone do przechowywana wykopujemy z gruntu przed przymrozkami – pod koniec września lub w październiku, najpóźniej w listopadzie. Wykopywane korzenie powinny być dobrze wyrośnięte, nie mogą być zbyt młode ani przejrzałe. W tym roku ze względu na długo utrzymującą się ciepłą aurę termin zbioru selera korzeniowego wydłużył się i zjeżdża z pól i przydomowych grządek nawet w listopadzie.