Ser podpuszczkowy z Serowarni Pakuły w powiecie koneckim to jeden z produktów nominowanych w tym roku do ogólnopolskiej nagrody Perła 2022. Gdzie powstaje i czemu zawdzięcza swój wyjątkowy smak?
Aneta i Jan Królowie z Pakuł postawili na produkcję mleka i z roku na rok zwiększają pogłowie zwierząt. Obecnie w ich gospodarstwie jest 37 dorosłych krów i 20 sztuk młodych. Specjalizują się w produkcji serów i wciąż rozwijają asortyment.
– Zdecydowaliśmy się na produkcję serów, ponieważ w naszej rodzinie kobiety od pokoleń robiły sery, które wszystkim smakowały. Zaczęliśmy więc uczyć się, eksperymentować – mówi Jan Król.
Za namową specjalistów ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach rolnicy wzięli udział w szkoleniu, gdzie poznali tajniki wyrobu serów podpuszczkowych.
– Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, nasze sery są wyjątkowo udane i doceniane przez konsumentów – mówi Jan Król.
Zdaniem rolnika, tajemnica smaku serów z Serowarni Pakuły tkwi w mleku pochodzącym od krów hodowanych we własnym gospodarstwie.
– Nasze krowy dają bardzo smaczne mleko, ponieważ są wypasane na pastwiskach, na górnych łąkach. Część mleka oddajemy do skupu, część przerabiamy na sery w wielu smakach. Sery podpuszczkowe powstają z mleka nie pasteryzowanego. Ich produkcją zajmuje się głównie moja małżonka, która dobrze zna tę technologię i można powiedzieć, że ma złote ręce – mówi Jan Król.
Mleko po udoju przelewane jest do beczek, przewożone do kotła, gdzie dodawana jest podpuszczka oraz następuje podgrzewanie.
– Odlewamy serwatkę, odsączamy na sitach i na 12 godzin wkładamy do solanki. Wcześniej decydujemy, czy ser ma być czysty, czy z dodatkami. Te dodatki to na przykład czosnek niedźwiedzi, czarnuszka suszone pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, kozieradka, bazylia. Na życzenie klienta do serów mogą być dodane, na przykład, pokrzywa czy chili. Naszym produktem, który niedawno wprowadziliśmy do oferty są sery serwatkowe, zwane serami ricotta. To sery produkowany wyłącznie z serwatki – informuje Jan Król.
Ser jest gotowy po 20 godzinach. Część produktów poddawanych jest wędzeniu.