Zakamieńskie kozie sery z Bogucic Drugich w powiecie pińczowskim podbijają podniebienia. Produkowane są z mleka z certyfikatem ekologicznym w oparciu o 100-letnie receptury.
Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz wraz z mężem Jackiem prowadzi gospodarstwo ekologiczne Farma Jaga w Bogucicach Drugich w powiecie pińczowskim. Jak już informowaliśmy, aktualnie zajmują się hodowlą ponad 80 kóz i produkcją kozich serów, na które sezon właśnie się rozpoczął.
Jak wygląda ich zwykły dzień na gospodarstwie?
Jak informuje Pani Agnieszka, ten zaczyna się o 6 rano.
– Na początek – obowiązkowa kawa. O godzinie 6.30 karminy kozy. Dajemy im siano i wodę. Następnie od godziny 9 do 10 – doimy zwierzęta. Kolejno w dużym garnku nastawiamy mleko na sery. Cały proces trwa do godziny 12. Potem znów zaglądamy do stajni. W razie potrzeby uzupełniamy im wodę i doglądamy zwierząt. I tak na codziennie.
Właściciele gospodarstwa produkują kilka rodzajów serów: twarogi, sery podpuszczkowe zarówno młode jak i dojrzewające, ricotta, sery marynowane w oleju i ser panir. Każdy z różnymi dodatkami: np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, kozieradką, pomidorem suszonym, oregano.
– Każdy ser robię własnoręcznie – dodaje.
Skąd pomysł na produkcję serów z koziego mleka?
– To rodzinna tradycja. Kozie sery wyrabiała już moja prababcia, baronowa Irena Kubecka posiadała tutaj wiele majątków ziemskich. Między innymi w Winarach.
Dziś produkują 14 tys. mleka rocznie co daje 1 tonę i 400 kilogramów serów.
– Mamy sporo klientów, biznes nam się rozrasta – dodaje.
Na swoim koncie mają wiele prestiżowych tytułów. Najważniejszym wyróżnieniem była nagroda „PERŁA 2015” za najlepszy polski produkt żywnościowy, którą farma otrzymała za Zakamieński Ser Kozi. W latach 2014-2019 – I miejsce za najlepszy produkt regionalny w konkursie Smaki Regionów, rok 2016 – odznaka honorowa od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rok 2017 – najlepsze gospodarstwo ekologiczne w woj. świętokrzyskim, rok 2018 – I miejsce w międzynarodowym konkursie serowarskim.
Sery kosztują od 100 do 150 zł za kilogram.