101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AGROBIZNES

Sezon na kozie sery rozpoczęty

Zakamieńskie kozie sery z Bogucic Drugich w powiecie pińczowskim podbijają podniebienia. Produkowane są z mleka z certyfikatem ekologicznym w oparciu o 100-letnie receptury.

Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz wraz z mężem Jackiem prowadzi gospodarstwo ekologiczne Farma Jaga w Bogucicach Drugich w powiecie pińczowskim. Jak już informowaliśmy, aktualnie zajmują się hodowlą ponad 80 kóz i produkcją kozich serów, na które sezon właśnie się rozpoczął.

Jak wygląda ich zwykły dzień na gospodarstwie?

Jak informuje Pani Agnieszka, ten zaczyna się o 6 rano.

– Na początek – obowiązkowa kawa. O godzinie 6.30 karminy kozy. Dajemy im siano i wodę. Następnie od godziny 9 do 10 – doimy zwierzęta. Kolejno w dużym garnku nastawiamy mleko na sery. Cały proces trwa do godziny 12. Potem znów zaglądamy do stajni. W razie potrzeby uzupełniamy im wodę i doglądamy zwierząt. I tak na codziennie.

Właściciele gospodarstwa produkują kilka rodzajów serów: twarogi, sery podpuszczkowe zarówno młode jak i dojrzewające, ricotta, sery marynowane w oleju i ser panir. Każdy z różnymi dodatkami: np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, kozieradką, pomidorem suszonym, oregano.

– Każdy ser robię własnoręcznie – dodaje.

Skąd pomysł na produkcję serów z koziego mleka?

– To rodzinna tradycja. Kozie sery wyrabiała już moja prababcia, baronowa Irena Kubecka posiadała tutaj wiele majątków ziemskich. Między innymi w Winarach.

Dziś produkują 14 tys. mleka rocznie co daje 1 tonę i 400 kilogramów serów.

– Mamy sporo klientów, biznes nam się rozrasta – dodaje.

Na swoim koncie mają wiele prestiżowych tytułów. Najważniejszym wyróżnieniem była nagroda „PERŁA 2015” za najlepszy polski produkt żywnościowy, którą farma otrzymała za Zakamieński Ser Kozi. W latach 2014-2019 – I miejsce za najlepszy produkt regionalny w konkursie Smaki Regionów, rok 2016 – odznaka honorowa od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rok 2017 – najlepsze gospodarstwo ekologiczne w woj. świętokrzyskim, rok 2018 – I miejsce w międzynarodowym konkursie serowarskim.

Sery kosztują od 100 do 150 zł za kilogram.

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.