Sezon na polskie pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More szklarniowe zaczyna się już na przełomie marca i kwietnia. Część odmian dostępnych jest na sklepowych półkach przez cały rok. Ze względu na ilość światła najsmaczniejsze warzywa będą zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More wyróżniają się ponadprzeciętną jakością oraz wyjątkowym smakiem.
Wartości odżywcze
PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. Pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pomidor
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidor
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Polskie pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More
Kupując pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawsze warto jest zwracać uwagę na ich pochodzenie. Zawsze wybierajmy polskie warzywa, niezależnie czy są świeże czy w formie przetworów. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników. Wybierając świeże pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
– Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie – mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do jednego miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75 proc. pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More malinowy. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91 proc. badanych, a tylko co setny (jeden proc.) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51 proc.) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More kilka razy w tygodniu, a aż 24 proc. – codziennie lub prawie codziennie.