Sezon na polskie pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More szklarniowe zaczyna się już na przełomie marca i kwietnia. Część odmian dostępnych jest na sklepowych półkach przez cały rok. Ze względu na ilość światła najsmaczniejsze warzywa będą zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More wyróżniają się ponadprzeciętną jakością oraz wyjątkowym smakiem.
Wartości odżywcze
PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. PomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Polskie pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More
Kupując pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zawsze warto jest zwracać uwagę na ich pochodzenie. Zawsze wybierajmy polskie warzywa, niezależnie czy są świeże czy w formie przetworów. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników. Wybierając świeże pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
– Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie – mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do jednego miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75 proc. pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More malinowy. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91 proc. badanych, a tylko co setny (jeden proc.) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51 proc.) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More kilka razy w tygodniu, a aż 24 proc. – codziennie lub prawie codziennie.