Mak uprawny, inaczej mak lekarski jest uprawną rośliną jednoroczną z rodziny makowatych znaną już od starożytności. W krajach Europy, w tym w Polsce, mak uprawiany jest dla celów przemysłowych, leczniczych i spożywczych. Podczas targów Agrotech w Kielcach wielu rolników interesowało się tą uprawą.
Wśród jego odmian w Polsce wyróżnić można dwa typy użytkowe, tj.: odmiany niskomorfinowe – uprawiane dla uzyskania nasion oraz odmiany wysokomorfinowe – dostosowane do produkcji opium z makówek.
W 2022 roku weszły w życie przepisy ustawy o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, na podstawie których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa monitoruje rynek maku. Podstawowym celem monitoringu jest wsparcie rozwoju upraw maku z uwzględnieniem celu nadrzędnego, czyli przeciwdziałania narkomanii.
KOWR w zakresie monitorowania rynku maku m.in.:
* prowadzi rejestr producentów i podmiotów skupujących mak,
* gromadzi dane od producentów maku,
* gromadzi dane od podmiotów skupujących mak.
Uprawa maku niskomorfinowego – może być prowadzona wyłącznie na cele spożywcze, w tym na potrzeby własne oraz na potrzeby nasiennictwa, a innego niż niskomorfinowy – może być prowadzona wyłącznie na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i nasiennictwa.
Mak niskomorfinowy pochodzący z własnych upraw może być przetwarzany we własnym zakresie na cele spożywcze oraz na potrzeby nasiennictwa.
Powierzchnia uprawy maku niskomorfinowego na potrzeby własne może wynosić nie więcej niż 1 ha rocznie. Warunkiem prowadzenia uprawy maku jest uzyskanie wpisu do rejestru maku prowadzonego przez właściwego dyrektora Oddziału Terenowego KOWR ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu zamierzającego uprawiać mak.
Aby otrzymać wpis do rejestru maku, plantator musi złożyć wniosek o wpis producenta do rejestru maku do właściwego dyrektora Oddziału Terenowego KOWR ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu, który zamierza uprawiać mak.