101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 8 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Siarzak od Łukasika dla koneserów i smakoszy serów

Mateusz Łukasik z Farmy Łukasików ze Strzałkowa w gminie Stopnica prezentował w finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Tokarni ser siarzak od Łukasika. Produkt dla koneserów otrzymał pierwszą nagrodę w kategorii Produkty mleczne.

Przypomnijmy. Gospodarstwo Łukasików funkcjonuje już od ponad dwudziestu lat. Z mleka krowiego wytwarza się tam nie zawierające konserwantów pyszne sery, o których głośno nie tylko w regionie świętokrzyskim. Rodzinną tradycję producenci odtwarzają, wyrabiając Buncok Strzałkowski z krowiego mleka, ale dla koneserów ma rodzina Łukasików ma ser siarzak od Łukasika Co to za ser?

– Ser siarzak wytwarzany jest z mleka, które pochodzi od krów, które są tuż po porodzie. Jest to ser zawierający dużo immunoglobulin, czyli bardzo wartościowych ciał odpornościowych, a także cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Takie mleko, nazywane też młodziwem, działa dobrze na perystaltykę jelit, odbudowuje tkanki, odmładzająco – wyjaśnia Mateusz Łukasik.

Tradycja wytwarzania sera siarzaka jest bardzo długa, jednak nie zawsze jest on dostępny.

– Wynika to przede wszystkim z dostępności mleka od krów tuż po porodzie cieląt. Warunkiem jest także, aby cielę zaspokoiło zapotrzebowanie na pokarm swojej matki i zostawiło co nieco dla nas, na ser. Warto podkreślić, że cielątko zawsze ma pierwszeństwo w dostępie do tak zwanej siary, więc takiego mleka nie jest zbyt wiele, stąd i sera wyrabia się małe ilości – mówi Mateusz Łukasik.

Jak podkreśla hodowca, ser siarzak to wyjątkowy produkt, dla koneserów, smakoszy i dla tych konsumentów, którzy potrafią go docenić.

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.