Kwiecień to czas siewu cebuli. Nie zaleca się siewu tego warzywa ani przed 20 marca, ani po 5 maja.
Dobrym przedplonem dla cebuli z siewu są: fasolaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More, grochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More, pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, rośliny dyniowate i kapustne oraz mieszanki roślin motylkowych i zboża. Najlepiej, gdy rośliny te uprawiane są na zbiór wczesny, ponieważ jest jeszcze czas na zabiegi uprawowe jesienią. Do takich zabiegów zaliczyć można zwalczanie chwastów, wapnowanie czy nawożenie organiczne.
– Bardzo ważnym czynnikiem przy uprawie cebuli z siewu jest wybór stanowiska. CebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, próchnicznych i wcześnie nagrzewających się wiosną. Gleba pod uprawę powinna być jesienią nawożona obornikiem, nawozami zielonymi, ewentualnie słomą przyorana po zbiorze zbóż. CebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More ma dość duże wymagania co do pH gleby, które powinno wynosić od 5,5 do 6. Poniżej i powyżej tych wartości cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More narażona jest na zaburzenia wzrostu i rozwoju, co skutkuje mniejszym plonem. Dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na wapnowanie gleby latem lub jesienią w roku poprzedzającym uprawę cebuli – informuje Małgorzata Miłek, specjalista ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Kolejnym, bardzo ważnym czynnikiem przy uprawie cebuli jest zmianowanie.
– Cebuli nie należy uprawiać na tym samym miejscu częściej niż co 3-4 lata. W przeciwnym wypadku dochodzi do nagromadzenia się w glebie
szkodliwych patogenów, zwłaszcza takich, jak biała zgnilizna cebuli i głownia cebuli oraz nicieni – np. niszczyk zjadliwy, który jest bardzo trudny do
zwalczania. Przed siewem cebuli gleba powinna być zabronowana broną lekką, w celu wyrównania i ograniczenia parowania. Pamiętać należy również o nawożeniu mineralnym, które wykonujemy na podstawie chemicznej analizy gleby – radzi ekspert.
Orientacyjną dawkę ustalamy na podstawie żyzności gleby, na której zamierzamy uprawiać cebulę (80 kg N/ha w przypadku, gdy było wykonane nawożenie organiczne jesienią w pierwszym roku poprzedzającym uprawę). Dawkę azotu dzielimy na dwie części, gdzie pierwszą dajemy przed siewem,
a drugą pogłównie w fazie trzech liści cebuli. Dawki fosforu i potasu również ustalamy na podstawie chemicznej analizy gleby. Orientacyjne dawki
tych pierwiastków to około: 100-150 kg P2O5/ha i 150-200 kg K2O/ha. Nawozy fosforowe i potasowe wymagają przemieszania ich z glebą na głębokość około 10-15 cm – informuje Małgorzata Miłek.
Do siewu należy używać nasion o bardzo wysokiej zdolności kiełkowania, zaprawianych lub samodzielnie zaprawić na sucho lub na mokro. Poleca się
siać nasiona w systemie pasowo-rzędowym z czterema lub pięcioma rzędami w pasie. Głębokość siewu uzależniona jest od gleby – na glebach lżejszych 2,5-3,5 cm, a na glebach cięższych 2-2,5 cm. Normy wysiewu nasion zależą od sposobu uprawy.