Potrzeba od 6 do 10 dni, aby wyrosła w domu rzeżucha, najpopularniejsza roślinka na święta Wielkanocy. Jak ją posiać i pielęgnować i jak wykorzystać wiosną?
Rzeżucha, która symbolizuje wiosenną zieleń i odrodzenie przyrody, rośnie dość szybko, więc już po 2 dniach pojawiają się pierwsze kiełki, a po kolejnych 5-6 będzie gotowa do dekorowaniu wielkanocnych stołów.
– Najlepiej nie zwlekać z wysianiem rzeżuchy i zrobić to na około 10 dni przed świętami. Trzeba to zrobić najpóźniej na 6 dni przed Wielkanocą – mówi Teresa Gaj, pasjonatka roślin i doświadczony działkowiec.
I dodaje: – Najłatwiej posiać ją na mokrej wacie na płaskim naczyniu. Naczynie z watą trzeba obsypać nasionami rzeżuchy równomiernie, ale gęsto. Wata powinna być systematycznie zraszana. Rzeżucha rośnie dość szybko. Najpierw jej nasionka pęcznieją, aby dosłownie po dwóch dniach, pojawiają się małe kiełki. W pełni wyrośnięta będzie po około 5-6 dniach po jej rozsianiu.
Można jednak przyspieszyć wzrost rzeżuchy. – Są na to sposoby. Aby kiełkowanie przebiegało szybciej nasiona przed zasianiem można namoczyć i następnie wysiać na ciepłe podłoże. Nasiona można trzymać w ciemności aż do wykiełkowania, a potem przenieś je w ciepłe, dobrze oświetlone miejsce – wyjaśnia Teresa Gaj.
Rzeżucha pięknie udekoruje stół, ale też przyda się w kuchni jako dodatek do potraw.
– Będzie smacznym zielonym akcentem na jajach z majonezem, kanapkach oraz w sałatce warzywnej – poleca Teresa Gaj.
Warto dodać ja do potraw, ponieważ rzeżucha poprawia trawienie, zawiera jod, potas, chrom, wapń, magnez, siarkę, witaminy z grupy B. Polecana jest chorym na cukrzycę, osobom cierpiącym na osteoporozę czy mającym problemy ze skórą.