Maksymalnie dwa tygodnie potrzebne jest na wyhodowanie na okiennym parapecie rzeżuchy, która jest nie tylko nieodłączną dekoracją wielkanocnego stołu, ale i bogatym źródłem cennych witamin i mikroelementów. Uprawę warto zaplanować na najbliższe dni.
Najczęściej wybieranym i najłatwiejszym sposobem jest uprawa rzeżuchy na wacie. To sposób polecany zwłaszcza początkującym ogrodnikom. Aby posiać rzeżuchę wystarczy przygotować: płaskie naczynie, watę, nasiona rzeżuchy i wodę.
Jak rozpocząć uprawę? W płaskim naczyniu ułożyć watę i obficie posypać ją nasionkami. Następnie całość zwilżyć wodą. Nasiona rzeżuchy zaczną kiełkować już po 1-2 dniach, a rzeżucha będzie gotowa do jedzenia po 7-10 dniach, jednak w uprawiana w chłodnych pomieszczeniach może potrzebować kilka dni więcej. Rzeżuchę trzeba podlewać codziennie, niewielkimi porcjami wody. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces rośnięcia rzeżuchy, najlepiej ustawić jest ją w dobrze nasłonecznionym miejscu, nie zapominając wtedy jednak o częstszym badaniu wilgotności podłoża i podlewaniu.
Aby przyśpieszyć kiełkowanie, przed rozsypaniem ich na watę można namoczyć nasionka w letniej wodzie i wyłożyć je na podłoże dopiero wtedy, gdy napęcznieją i pokryją się śluzowatą substancją. Taki żel z nasionami możemy nakładać nie tylko na płaskie powierzchnie, ale też na przestrzenne formy owinięte wilgotną ligniną. W ten sposób powstaną ciekawe zielone kształty, które będą oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu.
Poza dekoracyjnością, rzeżucha to świetny dodatek do potraw, ponieważ ma wiele zdrowotnych właściwości. Rzeżuchą zajadali się starożytni Rzymianie, którzy dostrzegali w niej oznakę witalności i zdrowia. Zawiera jod, chrom, potas, wapń, magnez, siarkę oraz witaminy z grupy B. Polecana jest chorym na cukrzycę, osteoporozę. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, czy mającym problemy ze skórą. Poprawia również trawienie.
Chociaż tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, warto pamiętać o niej przez cały rok, ze względu na jej charakterystyczny ostry – pieprzny smak oraz spore wartości odżywcze.
Uwaga! Z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, zawierający 15% nasyconych kwasów tłuszczowych (11% kwas palmitynowy), 38,5% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (21% kwas oleinowy) i 46,5% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (aż 32,5% kwasu omega-3 – alfa-linolenowego (ALA)). Ponad dwukrotnie większa (i wyższa) zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6, czyni olej z nasion rzeżuchy niezwykle wartościowy i przeciwzapalny produkt. Tłoczony na zimno olej z nasion rzeżuchy charakteryzuje się lekko musztardowym zapachem