101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 11 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sierpień obfituje w kurki

Kurki świętokrzyskie / fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Kurki świętokrzyskie / fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

W świętokrzyskich lasach rozpoczął się wysyp grzybów. Grzybiarze wyruszyli z koszami nie tylko po borowiki, podgrzybki czy kozaki, ale z lasu wynoszą także całe kosze kurek. Co to za grzyby i jak wykorzystać te dary lasu?  

Popularne kurki, jak informują leśnicy z Lasów Państwowych, mają wiele ludowych nazw: między innymi takich, jak: liszka, gąska, kurzejka, kurówka, kura, kurzatka, kurza nóżka, kurza łapka, kurcza noga, kogucik, kokotek, lisówka, pliszka, lisiczka, peperling, peperka. Kurki nazywane są nawet kieliszkami. To bardzo smaczne i popularne w naszych lasach grzyby jadalne, które zbierać można od czerwca do listopada. Jak informują leśnicy, pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik.

Kurki są popularnymi grzybami nie tylko w Europie. Rosną w Ameryce Północnej, Azji, Afryce, Australii. W Polsce swoje siedliska mają w borach, czyli lasach iglastych, gdzie najbardziej odpowiada im towarzystwo sosen i świerków. Ale lubią też towarzystwo dębów i grabów.

Owocnik kurki jest niewielki o lejkowatym kształcie. Kapelusz kurki ma średnicę rzadko przekraczającą 7 centymetrów i kolor od bladożółtej do mocno pomarańczowej. W przekroju owocniki są białawe i mięsiste.

Kurki to grzyby o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku. Mają jednak wyczuwalną nutę pieprzu, co ma odzwierciedlenie także w nazwie tego gatunku – pieprznik jadalny.

Kurki są smacznymi grzybami i dlatego często goszczą w polskiej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że nawet jak na grzyby kurki są stosunkowo twardymi i ciężkostrawnymi grzybami. Kurki można gotować, dusić, suszyć i marynować. Nadają się również do zamrażania.

Ale uwaga! Jak ostrzegają leśnicy, pieprznik jadalny bywa mylony z lisówką pomarańczową, zwaną niekiedy „fałszywą kurką”. Lisówka ma jednak cieńsze i delikatniejsze blaszki, węższy, brązowym u podstawy trzon i żółtą barwą miąższu. Pomyłka nie jest zagrożeniem dla zdrowia, ale obniża smak potrawy.

Mirosława Kopeć z Brzozowej w powiecie opatowskim kurki, nazywane też gąskami wrzuca do zupy, aby ugotować razem z kaszą jaglaną pyszną zupę. Warto dodać, że proso gierczyckie jest od dawna uprawiane w regionie opatowskim, dlatego pod koniec lata i jesienią gospodynie gotowały sezonową zupę na bazie kaszy jaglanej i grzybów, aby w pełni wykorzystać dary natury.

Jaglanka z kurkami / Fot. ŚODR
Jaglanka z kurkami / Fot. ŚODR
Jaglanka z kurkami
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej gierczyckiej, 15 dag surowych grzybów gąsek, 10 dag klusek zacierek (jajko + mąka), skrzydełko gęsie lub innego drobiu, 3 l wody, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 cebula, 10 dag słoniny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Ugotować rosół na mięsie drobiowym, dodając pietruszkę, opaloną cebulkę i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przyprawy. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą i wlać do rosołu.
Grzyby wypłukać, pokroić w paski i osobno gotować przez 15 minut. Do rosołu wrzucić zacierki i gotować z kaszą przez około 20 minut. Grzyby wraz z wywarem dodać do rosołu i chwile gotować. Usmażyć drobno pokrojoną słoninę i dodać skwarki do zupy. Doprawić do smaku pokrojoną pietruszką.
Przepis podała: Mirosława Kopeć z Brzozowej.

 

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: grzybyJaglankakurkiLasy PaństwoweMirosława Kopeć
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

W Strzyżowicach hodują gęsi od pokoleń

Następny wpis

Na świętokrzyskich polach trwają intensywne zbiory zbóż

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Canva

Na świętokrzyskich polach trwają intensywne zbiory zbóż

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.