W świętokrzyskich lasach rozpoczął się wysyp grzybów. Grzybiarze wyruszyli z koszami nie tylko po borowiki, podgrzybki czy kozaki, ale z lasu wynoszą także całe kosze kurek. Co to za grzyby i jak wykorzystać te dary lasu?
Popularne kurki, jak informują leśnicy z Lasów Państwowych, mają wiele ludowych nazw: między innymi takich, jak: liszka, gąska, kurzejka, kurówka, kura, kurzatka, kurza nóżka, kurza łapka, kurcza noga, kogucik, kokotek, lisówka, pliszka, lisiczka, peperling, peperka. Kurki nazywane są nawet kieliszkami. To bardzo smaczne i popularne w naszych lasach grzyby jadalne, które zbierać można od czerwca do listopada. Jak informują leśnicy, pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik.
Kurki są popularnymi grzybami nie tylko w Europie. Rosną w Ameryce Północnej, Azji, Afryce, Australii. W Polsce swoje siedliska mają w borach, czyli lasach iglastych, gdzie najbardziej odpowiada im towarzystwo sosen i świerków. Ale lubią też towarzystwo dębów i grabów.
Owocnik kurki jest niewielki o lejkowatym kształcie. Kapelusz kurki ma średnicę rzadko przekraczającą 7 centymetrów i kolor od bladożółtej do mocno pomarańczowej. W przekroju owocniki są białawe i mięsiste.
Kurki to grzyby o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku. Mają jednak wyczuwalną nutę pieprzu, co ma odzwierciedlenie także w nazwie tego gatunku – pieprznik jadalny.
Kurki są smacznymi grzybami i dlatego często goszczą w polskiej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że nawet jak na grzyby kurki są stosunkowo twardymi i ciężkostrawnymi grzybami. Kurki można gotować, dusić, suszyć i marynować. Nadają się również do zamrażania.
Ale uwaga! Jak ostrzegają leśnicy, pieprznik jadalny bywa mylony z lisówką pomarańczową, zwaną niekiedy „fałszywą kurką”. Lisówka ma jednak cieńsze i delikatniejsze blaszki, węższy, brązowym u podstawy trzon i żółtą barwą miąższu. Pomyłka nie jest zagrożeniem dla zdrowia, ale obniża smak potrawy.
Mirosława Kopeć z Brzozowej w powiecie opatowskim kurki, nazywane też gąskami wrzuca do zupy, aby ugotować razem z kaszą jaglaną pyszną zupę. Warto dodać, że proso gierczyckie jest od dawna uprawiane w regionie opatowskim, dlatego pod koniec lata i jesienią gospodynie gotowały sezonową zupę na bazie kaszy jaglanej i grzybów, aby w pełni wykorzystać dary natury.

Jaglanka z kurkami
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej gierczyckiej, 15 dag surowych grzybów gąsek, 10 dag klusek zacierek (jajko + mąka), skrzydełko gęsie lub innego drobiu, 3 l wody, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 cebula, 10 dag słoniny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Ugotować rosół na mięsie drobiowym, dodając pietruszkę, opaloną cebulkę i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz przyprawy. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą i wlać do rosołu.
Grzyby wypłukać, pokroić w paski i osobno gotować przez 15 minut. Do rosołu wrzucić zacierki i gotować z kaszą przez około 20 minut. Grzyby wraz z wywarem dodać do rosołu i chwile gotować. Usmażyć drobno pokrojoną słoninę i dodać skwarki do zupy. Doprawić do smaku pokrojoną pietruszką.
Przepis podała: Mirosława Kopeć z Brzozowej.