Wrzesień to miesiąc, który powinien należeć przede wszystkim do owoców i warzyw. Warto sięgać po lokalne produkty, ponieważ są najzdrowsze i co ważne, teraz właśnie najtańsze.
Dietetycy zgodnie twierdzą, że podstawą każdej zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, i zachęcają, by dodawać je do wszystkich spożywanych w ciągu dnia posiłków. Dlaczego?
Ponieważ oprócz wszystkich składników mineralnych, witamin posiadają one związki aktywne, które działają przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. Taka dieta to profilaktyka zdrowotna, która powinna się znaleźć na talerzu. Szczególnie u progu jesieni sezonowe owoce i warzywa warto serwować dzieciom, aby od najmłodszych lat wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe.
Mieszkańcy województwa są w ścisłej czołówce pod względem spożywania warzyw. Jak podają statystyki z 2020 roku, każdy z mieszkańców je co miesiąc najwięcej w kraju, bo ponad 8 kilogramów warzyw. Podobna dieta jest także w województwach: podlaskim, zachodniopomorskim i opolskim.
Aby pozytywny trend się utrzymał, warto wspólnie z dziećmi robić zakupy oraz przygotowywać posiłki z warzyw i owoców. To z pewnością zainteresuje je i zachęci do takiej zdrowej diety.
Pomysłów na sosy, zupy i desery nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, zwłaszcza o tej porze roku. Pamiętajmy, że zarówno owoce, jak i warzywa są najbardziej wartościowe właśnie o tej porze roku, ponieważ transport i przechowywanie owoców i warzyw niekorzystnie odbija się na ich wartości i smaku.