101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Skarby z naszych pól i sadów. Świętokrzyskie przoduje w jedzeniu warzyw

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

585
Udostępnienia

Wrzesień to miesiąc, który powinien należeć przede wszystkim do owoców i warzyw. Warto sięgać po lokalne produkty, ponieważ są najzdrowsze i co ważne, teraz właśnie najtańsze.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że podstawą każdej zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, i zachęcają, by dodawać je do wszystkich spożywanych w ciągu dnia posiłków. Dlaczego?

Ponieważ oprócz wszystkich składników mineralnych, witamin posiadają one związki aktywne, które działają przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. Taka dieta to profilaktyka zdrowotna, która powinna się znaleźć na talerzu. Szczególnie u progu jesieni sezonowe owoce i warzywa warto serwować dzieciom, aby od najmłodszych lat wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe.

Mieszkańcy województwa są w ścisłej czołówce pod względem spożywania warzyw. Jak podają statystyki z 2020 roku, każdy z mieszkańców je co miesiąc najwięcej w kraju, bo ponad 8 kilogramów warzyw. Podobna dieta jest także w województwach: podlaskim, zachodniopomorskim i opolskim.

Aby pozytywny trend się utrzymał, warto wspólnie z dziećmi robić zakupy oraz przygotowywać posiłki z warzyw i owoców. To z pewnością zainteresuje je i zachęci do takiej zdrowej diety.

Pomysłów na sosy, zupy i desery nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, zwłaszcza o tej porze roku. Pamiętajmy, że zarówno owoce, jak i warzywa są najbardziej wartościowe właśnie o tej porze roku, ponieważ transport i przechowywanie owoców i warzyw niekorzystnie odbija się na ich wartości i smaku.

Tagi: owoceporadyrolnictwostatystykiwarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Sprawdziliśmy, co nowego rośnie na polach w Modliszewicach

PrzezMarzena Smoręda
3 lipca 2025

Na poletkach doświadczalnych w Modliszewicach rośnie cała paleta zbóż najnowszych odmian, które testowane są na świętokrzyskich glebach. Rolnicy co roku...

Czytaj więcejDetails
Łąka, zioła / Fot. Canva

Kwiat lipcowy, napój zdrowy

3 lipca 2025
W ofertach sprzedaży brakuje wszystkich zbóż

W województwie świętokrzyskim roślinom nie zagraża susza

3 lipca 2025

Więcej kur i tańsze jaja

3 lipca 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.