Członkowie skarżyskiej Izby Rolniczej odbyli wizytę studyjną do Lyonu we Francji. Tam Izby Rolnicze są kluczowymi instytucjami wspierającymi rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich. Zdobywali wiedzę, nawiązywali kontakty i wymieniali doświadczenia z Francuzami w zakresie działalności prowadzonych we własnych gospodarstwach.
Uczestnicy wycieczki zwiedzili targ we Francji, bo w tym kraju jest to częścią życia i kuchni tamtejszej społeczności. Odwiedzili też spółdzielnię zajmującą się produkcją serów i masła, nie mogło zabraknąć także wizyty w winnicy.
Wyjazd studyjny obejmował także wizyty w gospodarstwach, które postawiły na szeroką dywersyfikację działalności rolniczej. Przykładem takiego miejsca jest Ferme des Trois Oies – gospodarstwo zajmuje się hodowlą owiec i drobiu, uprawą czereśni, winogron, zbóż, organizujące wizyty edukacyjne i oferujące sprzedaż własnych wyrobów online i na miejscu. Stosowanie naturalnych nawozów i brak chemicznych pestycydów jest tutaj standardem, a to gwarantuje wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Gospodarstwo zajmuje się także hodowlą świń i kur niosek.
Ciekawym punktem wyjazdu studyjnego była wizyta w restauracji Georgesa Blanca, który jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni we Francji.
Kolejne na naszym świętokrzyskich rolników było gospodarstwo Ferme des Deux Anes, które specjalizuje się w hodowli osłów, traktowanych tutaj z dużą troską i szacunkiem.
Bardzo istotnym aspektem wyjazdu było nawiązywanie kontaktów oraz wymiana doświadczeń przez uczestników w zakresie działalności prowadzonych we własnych gospodarstwach.