101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 16 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Skorzonera – co to za warzywo?

Skorzonera - co to za warzywo?

Skorzonera / Fot. Canva

Choć skorzonera to mało znana roślina, przed zasiewami należy zaplanować jej uprawę. Warto trochę poeksperymentować – radzi Anna Janus ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Dlaczego?

Skorzonera to roślina, która ma aż 200 gatunków. Ze względu na swoją nazwę i kształt bywa nazywana także salsefią, wężymordem, zimowym szparagiem albo czarnym korzeniem.

Niech jednak te nazwy nikogo nie mylą – skorzonera bardzo dobrze smakuje i posiada wiele właściwości odżywczych. Mimo to jest w Polsce wciąż mało znana i uprawiana.

– Skorzonera dobrze rośnie na glebach żyznych, próchniczych, niezbyt ciężkich, na stanowiskach słonecznych. Jest odporna na niskie temperatury, dlatego jej korzenie mogą zimować na polu. Jako przedplon pod jej uprawę warto zastosować ogórki, pory, fasole czy kalafiory. Nie powinna być uprawiana po kapuście radzi Anna Janus ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Skorzonera - co to za warzywo?
Skorzonera / Fot. Canva

Skorzonera to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku wytwarza część wegetatywną, w drugim kwiaty i nasiona.

Korzenie skorzonery posiadają walory smakowe jedynie do chwili zakwitnięcia rośliny, a dzieje się to wczesnym latem. Kwiaty mają kolor żółty, owocem skorzonery jest żółtawa niełupka, a korzeń jest barwy czarnej i ma wewnątrz biały miąższ, który przyrasta zarówno w pierwszym, jak i w drugim roku uprawy.

Korzenie tej rośliny zbiera się od października tylko do listopada. Liście skorzonery rosnące w pierwszym roku jej uprawy są smaczne i mogą być wykorzystywane do sałatek. Smak skorzonery jest podobny do szparagów, choć jest nieco ostrzejszy i słodszy. Liście koniecznie trzeba zrywać w rękawiczkach, ponieważ roślina wydziela mleczny sok, trudny do usunięcia.

Roślina zawiera dużo witamin oraz mikro- i makroelementów, Korzenie zawierają sole mineralne, węglowodany i witaminę C a także witaminy z grupy B.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Anna JanusrolnictwoskorzoneraŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Spotkanie z niezwykłą książką w Działoszycach

Następny wpis

Znamy program Jarmarku Świętokrzyskiego. Co, gdzie i o której?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Znamy program Jarmarku Świętokrzyskiego. Co, gdzie i o której?

Znamy program Jarmarku Świętokrzyskiego. Co, gdzie i o której?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.