Rozstrzygnięto konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich – „Bitwa Regionów” edycja 2023 r., organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym roku do konkursu zgłosiło się aż 3528 KGW z całej Polski. W finale wystąpiło 16 zespołów, po jednym z każdego województwa. Świętokrzyskie reprezentowało Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Tarczka.
W uroczystości wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus, wraz ze swoimi następcami, czyli wiceministrami resortu rolnictwa, Anną Gembicką i Krzysztofem Cieciórą.
Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Karola Okrasy uznało, że pierwsze miejsce przypada Kołu Gospodyń Wiejskich „Szaflary” z województwa małopolskiego za danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z województwa lubelskiego za udziec z indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym.
Trzecie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki” z województwa podlaskiego za polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Jury przyznało dwa wyróżnienia: dla Koła Gospodyń Wiejskich „Ach te Baby” z województwa zachodniopomorskiego za rybę w ogniu z kwaśnikiem oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z województwa podkarpackiego za karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych.
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Tarczka zaprezentowało w finale Bitwy Regionów potrawę pod nazwą męcybuły. Męcybuły, zdaniem gospodyń i gospodarzy z Tarczka, to regionalny przysmak. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs czy surówek. Można je jeść również samodzielnie z ulubionym farszem.
Jak głosi świętokrzyska legenda, to danie przygotowane było specjalnie z myślą o dziadku, który nie miał zębów i męczył się podczas jedzenia i gryzienia zwykłych potraw. Tak przy tym narzekał, że został okrzyknięty męcybułą. Potrawa przygotowana specjalnie dla niego była mięciutka i puszysta.