101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Śliwki na wiele sposobów w kuchni

Krzysztof Jonaszek, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. / Fot. Grażyna Szlęzak

Krzysztof Jonaszek, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. / Fot. Grażyna Szlęzak

Śliwki, kojarzone głównie z powidłami, dają w naszej kuchni wiele możliwości. Przetworzone, jesienią i zimą można wykorzystać na wiele smacznych sposobów.

– Same powidła – to już wskazówka na przyszły sezon – wcale nie muszą być wykonane wyłącznie na bazie śliwek. Można do nich dodać sok lub skórkę pomarańczową, cynamon, a nawet imbir, co wyostrzy smak – mówi Krzysztof Jonaszek, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu.

Jego zdaniem, domowe kompoty doskonale się sprawdzą nie tylko jako napój, ale również jako baza do wykonania zupy pamuły. Jest to zupa ze śliwek, którą podaje się z ziemniakami.

Śliwki w zalewie octowej można z kolei wykorzystać jako dodatek do pasztetów czy do pieczonych mięs.

Chutney ze śliwek – czyli sos z duszonych śliwek i cebuli, z dostatkiem imbiru, cukru i soku z cytryny można wykorzystać na wiele sposobów.

– Na przykład jako dodatek na kanapkę, do wędliny, mięs, sera, a nawet można połączyć go ze śledziem – dodaje Krzysztof Jonaszek.

Radzi także, aby w jesienno- zimowym repertuarze kulinarnym na większe i mniejsze przyjęcia zrobić zakąskę i na bazie suszonych śliwek, na które nawija się plaster surowego boczku. Taki zestaw trzeba wstawić do piekarnika i zarumienić.

 

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: ChutneykompotKrzysztof JonaszekpowidłaśliwkiZespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Nasze mleko, mięso i pieczywo jadą poza Unię

Następny wpis

Makaron jesienny z grzybami

Grażyna Szlęzak

Grażyna Szlęzak

Redakcja Informacji, dziennikarz

Następny wpis
Makaron jesienny z grzybami / Fot. Canva

Makaron jesienny z grzybami

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.