Śliwę tarninę, która uważana jest za protoplastkę śliwy domowej, spotkać można powszechnie nie tylko w Europie i Azji, ale i na północy Afryki. Jest rośliną bardzo odporną zarówno na mróz, jak i suszę. Dostarcza dwóch cennych surowców – kwiatów i owoców, które można wykorzystać w kuchni.
Śliwki pod pierzynką
Składniki: 1 kg wypestkowanych owoców śliwy tarniny lub węgierki, tłuszcz do posmarowania blachy, bułka tarta, 1 szklanka mąki, ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki cukru, 1 łyżka miodu leśnego, 10 dag miękkiego masła lub margaryny, 1 łyżka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania: Śliwki układamy na blasze do pieczenia, uprzednio natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Mąkę, płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy masło i miód, łączymy w grudki – masa nie może być gładka. Tak zrobioną kruszonką przykrywamy śliwki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło. Deser doskonale smakuje z porcją lodów i bitej śmietany oprószonej cynamonem.
Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba (archiwum Lasów Państwowych).