101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Śliwki suszone niezwykle cenne jesienią i zimą

Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Suszone śliwki to nieoceniony produkt w polskiej kuchni już od wielu pokoleń. Szczególnie jesienią i zimą trudno sobie wyobrazić tradycyjne dania bez ich dodatku. Cenione są nie tylko za smak, ale i wartości odżywcze. Można je ususzyć samemu.

Tradycja uprawy i suszenia śliwek tysięcy lat. Jej początków możemy szukać już w starożytnej Persji oraz Grecji. Obecnie największym producentem tych owoców jest Kalifornia, leżąca na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Warto wiedzieć, że na całym świecie można spotkać blisko 6 tysięcy odmian śliwy. Owoce zbierane w sadach w sierpniu i wrześniu, aby zachować ich smak i wartości zdrowotne, poddawane są suszeniu i w takiej formie dostępne są przez cały rok.

Suszone śliwki są one delikatne i słodkie w smaku. Stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Zawierają witaminę A (aż pięciokrotnie więcej niż w świeżych owocach), dzięki czemu przyczyniają się do poprawy funkcjonowania wzroku i kondycji skóry. Znajdująca się w nich witamina K poprawia krążenie i spowalnia procesy starzenia się skóry. Suszone śliwki zawierają też cenne witaminy z grupy B.

Suszone śliwki bardzo dobrze wpływają na metabolizm. Wspomagają układ pokarmowy oraz procesy trawienne. Są idealne dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Śliwki suszone to idealna alternatywa dla słodyczy.

Śliwki można suszyć w domu. Do suszenia najlepsze będą śliwki węgierki. Trzeba wybrać owoce dojrzałe, miękkie i nieuszkodzone, umyć je gorącą wodą i pozbawić pestek. Sposobów suszenia jest kilka – można wykorzystać słońce, gorący kaloryfer, suszarkę do owoców, grzybów i warzyw albo elektryczny piekarnik. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 60-80 stopni, ułożyć je na metalowej kratce lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Po włożeniu śliwek drzwiczki piekarnika zostawmy otwarte, aby zapewnić owocom przewiew powietrza. Jeśli piekarnik ma funkcję termoobiegu, warto ją włączyć, dzięki temu uzyskać można lepszy efekt suszenia. Śliwki należy pozostawić w otwartym piekarniku na około 24 godziny. Gdy woda w nich odparuje, suszone owoce są gotowe.

Tagi: owoceśliwkiśliwki suszone
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Kieleckie starostwo zaprasza na Kiermasz Wielkanocny

PrzezMarzena Smoręda
22 marca 2023

W poniedziałek, 27 marca, Starostwo Powiatowe w Kielcach zaprasza na Kiermasz Wielkanocny. Będzie na nim rękodzieło wielkanocne, przygotowane przez lokalnych...

Czytaj więcej
Fot. pixabay.com

Jest pierwszy w 2023 roku przypadek ptasiej grypy w Świętokrzyskiem

22 marca 2023
Fot. Pixabay

Ile kosztują zwierzęta, mleko i jaja w Świętokrzyskiem?

22 marca 2023
XXVIII Międzynarodowe Targi Techniki Rolnej „Agrotech”

Tysiące osób zachwycone targami Agrotech i Las-Expo 2023

22 marca 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.