Poprawia pracę nerek, jest stosowany na bujny porost włosów i oczyszczenie organizmu. Syrop klonowy pozyskiwać można przez krótki okres czasu – właśnie teraz.
Łukasz Łuczaj botanik i popularyzator dzikiej kuchni informuje, że sok klonowy zawiera około 2-3 procent cukru, kwasy organiczne, sole mineralne w podobnym stężeniu jak w dobrej wodzie mineralnej.
– Kiedyś wierzono że jest krwią drzewa i ma cudowne właściwości oczyszczające. Na pewno poprawia pracę nerek. Kiedyś płukano nim włosy by poprawić ich kondycję – mówi botanik.
Jak dodaje aby pozyskać sok wystarczy naciąć korę na głębokości kilku milimetrów w kształt X lub V i podstawić rurkę i wiaderko, można też lekko nawiercić drzewo.
– Umiejętnie nacięte drzewo umożliwia pozyskanie nawet 10 litrów soku dziennie.
Łukasz Łuczaj wyjaśnia, że syrop klonowy można podgrzewać i uzyskiwać z niego leśny cukier. W Kanadzie syrop klonowy jest popularnym kulinarnym dodatkiem np. do naleśników.