Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprezentował słomkę ze słomy, czyli innowacyjną technologię produkcji naturalnych rurek do napojów. Projekt uwzględnia wyselekcjonowanie i wdrożenie do udoskonalonej uprawy odpowiednich zbóż i roślin, które mają zastosowanie przy produkcji ekologicznych słomek.
– Projekt pod nazwą „Słomka ze słomy” polega na wdrożeniu do uprawy odpowiednich roślin, które pozwolą na uzyskiwanie słomy o odpowiednich parametrach, czyli takich, które mają suche i puste w środku jednolite źdźbło lub łodygę, w dodatku o odpowiednim do użytku przekroju – wyjaśnił Jarosław Mostowski z ŚODR.
Drugie zadanie polegało na opracowaniu i wdrożeniu udoskonalonej technologii produkcji słomek, w której należało wykonać maszynę do zbioru słomy, opracować technologię stworzenia odpowiednich warunków do jej magazynowania i przechowywania, a także opracować i wykonać odpowiednią maszynę do cięcia, mycia, dezynfekcji i pakowania słomek – powiedział Jarosław Mostowski.
Projekt „Słomka ze słomy” realizowany jest przez Grupę Operacyjną, w skład której wchodzą: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, przedsiębiorca Grzegorz Cuch Usługi Spawalnicze oraz rolnik Zdzisław Wiklak.