101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 20 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Smaczna kania do kuchni i do… ogrodu. Jak hodować?

Kania - grzyb o charakterystycznym dużym kapeluszu / Fot. Canva

Kania - grzyb o charakterystycznym dużym kapeluszu / Fot. Canva

Sezon grzybowy w pełni, a więc warto poznać najpopularniejsze i najsmaczniejsze grzyby rosnące w polskich lasach. Tym bardziej, że pogoda sprzyja wzrostowi owocników i wakacyjnemu grzybobraniu. Najpiękniejszych i najzdrowszych okazów z pewnością będą nam zazdrościć.

Ceniona w kuchni kania, zwana też: gularką, sójką, gapą, dropem, czubajką, czubatką, a nawet parasolką, sową, bedłką czy parasolowcem ma teraz swój sezon. Jak podają eksperci z Polskich Lasów, grzyb o charakterystycznym dużym kapeluszu spotkać można u nas najczęściej na obrzeżach lasów liściastych lub mieszanych, a także na zrębach, przy drogach i na polanach leśnych. Kanie lubią miejsca obfitujące w martwą materię organiczną, gleby żyzne i bogate w wapń. Nie wyrosną natomiast na glebach kwaśnych i w miejscach wilgotnych.

Kania - grzyb o charakterystycznym dużym kapeluszu / Fot. Canva
Kania – grzyb o charakterystycznym dużym kapeluszu / Fot. Canva

Ten grzyb jest doceniany za smak oraz zawartość potasu, fosforu, manganu i żelaza oraz witaminy D, B₁ i B₂. Do spożycia nadają się wyłącznie kapelusze, z których należy ostrożnie zdjąć skórkę. Najczęściej smaży się je w panierce lub bez. Nadają się również na zupę i do duszenia, a także jako dodatek do innych grzybów.

Kania w panierce / Fot. Canva
Kania w panierce / Fot. Canva

Co ciekawe, kania nadaje się do uprawy w ogrodzie, gdzie chętnie wyrośnie w słonecznym lub lekko zacienionym miejscu, najlepiej w obniżeniu terenu. Wystarczy przygotować płytką pryzmę z wiórów, trocin i liści i ułożyć na niej kilka kapeluszy dojrzałych owocników, tak aby wysypały się z nich zarodniki. Pryzmę trzeba regularnie uzupełniać, np. przysypując świeżo skoszoną trawą lub pociętymi na niewielkie fragmenty gałązkami.

Uwaga! Leśnicy z Polskich Lasów ostrzegają, że kania bywa mylona ze śmiertelnie trującymi gatunkami muchomorów, takimi jak: muchomor zielonawy, jadowity, wiosenny czy plamisty.

 

Trujący muchomor plamisty / Fot. źródło WikipediaTrujący muchomor plamisty / Fot. źródło Wikipedia
Muchomor jadowity / Fot. źródło WikipediaMuchomor jadowity / Fot. źródło Wikipedia
Trujący muchomor zielonawy / Fot. źródło WikipediaTrujący muchomor zielonawy / Fot. źródło Wikipedia

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: grzybyKaniaLasy Państwowe
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ile mleka daje krowa rekordzistka?

Następny wpis

Ciasto drożdżowe ze świętokrzyskiej wsi

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ciasto drożdżowe / Fot. Canva

Ciasto drożdżowe ze świętokrzyskiej wsi

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.