101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Smardz – rarytas wśród grzybów w Radiu Kielce 

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Smardz jadalny, grzyb, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzi wśród grzybiarzy za rarytas pojawił się w ogrodzie Radia Kielce. Okazałe owocniki znalazły tu sprzyjające warunki do rozwoju i są bardzo rzadko spotykaną u nas atrakcją przyrodniczą.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Smardz to wprawdzie grzyb jadalny, jednak spożywać go można dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. W naszym kraju grzyby te występują niezwykle rzadko i znajdują się pod częściową ochroną.

Smardz ma charakterystyczne owocniki o pofałdowanej strukturze. Grzyby te wyróżnia delikatny smak i lekko korzenny aromat. Dania przygotowane z dodatkiem smardzów jadalnych są nie tylko smaczne, ale i dostarczają wielu cennych wartości odżywczych.

Owocnik smardza jadalnego ma owalny, jajowaty lub stożkowy kształt, średnicę około 7 cm i wysokość do 10 cm. Jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary lub nawet czarny. Jego struktura jest mocno pofałdowana, pełna głębokich wypustek o nieregularnym kształcie.

Grzybiarze na zbiory smardzów wybierają się zwykle do Czech i na Słowację, gdzie są one znacznie bardziej liczne. Można znaleźć je od marca do lipca. Grzyby te wyrastają z reguły po obfitych wiosennych deszczach zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych.

Zwykle rosną w gromadzie, w sąsiedztwie jesionów, ale bywa i tak, że pojawiają się na obszarach trawiastych, w pobliżu rzek, w sadach lub ogrodach, w pobliżu drzew owocowych. Kilkanaście dorodnych owocników smardza wyrosło właśnie w ogrodzie Radia Kielce.

Smardz jadalny ma szerokie zastosowanie w kuchni, przemyśle spożywczym. Pamiętać jednak należy, że pod żadnym pozorem nie można go spożywać w surowej postaci. Ma on wówczas toksyczne działanie. Najlepiej przygotowywać go w formie duszonej lub smażonej. Nadaje się również do suszenia.

Grzyb ten to wytworny dodatek do dań mięsnych, a także wegetariańskich, składnik pierogów, omletów, sałatek warzywnych i zup.

Smardz najlepiej rozwija się na glebach żyznych, bogatych w związki organiczne. Występuje w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej i w Nowej Zelandii.

Od 2014 roku smardz objęty jest ochroną częściową. Zbiór owocników na użytek własny i do celów gospodarczych dopuszczalne jest tylko w ogrodach, uprawach ogrodniczych, szkółkach leśnych oraz na terenach zielonych.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jajecznica z suszonymi smardzami

Składniki: 25 g suszonych smardzów, 100 ml śmietany kremówki, 4 jajka, łyżeczka masła, szczypiorek.

Sposób przygotowania: Grzyby opłukać, zalać w misce ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, a następnie dokładnie odsączyć i pokroić. Włożyć do garnka, dolać śmietanę, posolić i dodać pieprz. Następnie gotować grzyby na średnim ogniu przez 15 minut. W międzyczasie wybić jajka. Dodać do nich kilka łyżek wody pozostałej z moczenia grzybów, przyprawić i roztrzepać widelcem. Na patelni dodać do jajek porcję masła i wymieszać. Kiedy jajecznica zacznie gęstnieć, dodać grzyby ze śmietaną i gotować aż potrawa będzie miała kremową konsystencję. Na koniec posypać szczypiorkiem.

PROJEKTPRACA.EU

 

Udostępnij237Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Rośliny o zapachu coli lub cebuli w… ogrodzie [WIDEO]

Następny wpis

Pankracy, Serwacy, Bonifacy i Zośka – przed nami niebezpieczny czas dla roślin

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pankracy, Serwacy, Bonifacy i Zośka – przed nami niebezpieczny czas dla roślin

Pankracy, Serwacy, Bonifacy i Zośka – przed nami niebezpieczny czas dla roślin

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.