101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 27 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Soczewica jest warta uprawy

Soczewica / Fot. Wikipedia

Soczewica / Fot. Wikipedia

Soczewica, roślina znana na Bliskim Wschodzie już od 7,5 tysiąca lat przed naszą erą to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Około 3 tysięcy lat przed Chrystusem trafiła do Europy, gdzie wciąż jest ceniona przez rolników i konsumentów. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech, ale także w Polsce przybywa areału obsadzonego tą rośliną.

W Polsce soczewica popularna była na polach przed drugą wojną światową. Potem zainteresowanie nią zmalało, ale w ostatnich latach ze względu na walory żywieniowe soczewicy znów zainteresowanie rolników jej uprawą wzrasta.

Soczewica należy do rodziny bobowatych. Jest rośliną samopylną, dnia długiego. Jej okres wegetacji wynosi od 105 do 110 dni. Najlepiej rośnie na glebach lżejszych i przewiewnych. Najczęściej uprawia się ją po zbożach, w trzecim roku po oborniku. Nie znosi gleb kwaśnych.

Uprawia się następujące podgatunki: soczewicę drobnonasienną i grubonasienną. W uprawie są polskie odmiany grubonasienne – Tina i Anita. Soczewica jest podatna na wyleganie, co może utrudniać zbiór.

Jest kilka rodzajów nasion soczewicy. Najbardziej popularne są nasiona czerwone pozbawione łupiny. Nasiona żółte są delikatne w smaku, nasiona zielone pozostają sypkie po ugotowaniu i dają uczucie sytości. Nasiona soczewicy zawierają duże ilości wartościowego białka (do 21 g w 100 g nasion), węglowodany, duże ilości witamin z grupy B (B1 i B6) oraz składniki mineralne, jak: fosfor, potas, magnez, cynk, żelazo.

Soczewica ma właściwości prozdrowotne, reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny. Spożywana jest w postaci zup, sałatek lub pasztetów, z dodatkiem innych warzyw lub owoców.

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówrolnictwoSandomierzSkarżysko KamiennasoczewicaStarachowiceStaszówuprawaWłoszczowa
Udostępnij236Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Ma powstać Sandomiersko-Nadwiślański Park Krajobrazowy z bogactwem przyrody

Następny wpis

Ostatnie dni na zgłoszenia do „Bitwy Regionów”

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Na zdjęciu: Jacek Toś - dyrektor oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda

Ostatnie dni na zgłoszenia do „Bitwy Regionów”

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.