Soja lubi ciepło, a jej okres wegetacji uzależniony jest od liczby dni z właściwymi temperaturami dla jej uprawy. Wiosenne przymrozki i późno nagrzewająca się gleba ograniczają wczesny wysiew nasion tej rośliny, przez co okres wegetacji zdecydowanie się skraca. Dobór odmiany właściwej dla danego regionu jest kluczowym elementem powodzenia uprawy tej rośliny.
Polecane odmiany soi sprawdziły się one w doświadczeniach na polach Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian, teraz siane będą na polach województwa świętokrzyskiego. Jakie soje wysiać wiosną na pola?
Jakie odmiany soi polecane są w Świętokrzyskiem?
Soja: odmiana wczesna:
Adessa – charakteryzuje się wczesnym do bardzo wczesnego terminem dojrzałości, co ułatwia zbiór, wyróżnia się bardzo wysokim potencjałem plonowania, ciemnym kolorem znamienia, wysoką MTN i dość wysoką zawartością białka. Odporność na wyleganie i pękanie strąków jest na bardzo wysokim poziomie.
Odmiany średniowczesne i średniopóźne:
viola – to odmiana o kwiatach fioletowych i nasionach żółtych z jasnym znaczkiem. Plon białka jest wysoki, zawartość białka ogólnego – do 40 procent. Równomiernie dojrzewa i jest odporna na osypywanie nasion. Wykorzystywana na konsumpcję (tofu) i paszę.
abaca – odmiana wczesna z przeznaczeniem do uprawy na terenie całego kraju. Odmiana bardzo plastyczna, jeśli chodzi o dopasowanie do polskich warunków pogodowych. Dobrze plonuje zarówno na północy, jak i na południu kraju. Pod względem jakości wyróżnia się jasnym kolorem znamienia, bardzo wysoką MTN i dość wysoką zawartością białka. Odporność na wyleganie ma na bardzo wysokim poziomie.
adelfia – odmiana średniopóźna. Plon nasion i białka bardzo duży. Termin kwitnienia roślin i długość fazy kwitnienia średnie. Termin dojrzałości technicznej dość późny. Rośliny niskie. Najniższe strąki osadzone dość nisko. Odporność na wyleganie przed zbiorem średnia. Odporność na bakteryjną ospowatość i septoriozę – średnia, na bakteryjną plamistość – dość duża. Równomierność dojrzewania średnia.
amiata – średniowczesna odmiana pochodząca z austriackiej hodowli, idealna do uprawy na terenie całej Polski. Rośliny osiągają średnią wysokość i mają fioletowe kwiaty. Mają wysoką odporność na wyleganie oraz bardzo intensywny wzrost początkowy. Strąki są odporne na pękanie, co zapewnia wysoki potencjał plonowania. Nasiona mają jasne znamię, wysoką zawartość białka (40,5%) i tłuszczu (21,6%). Amiata jest doskonałym wyborem dla różnych regionów Polski.
sirelia – charakteryzuje się bardzo wysokim i wyrównanym potencjałem plonu w grupie wczesnej, dużą zawartością białka przy jednoczesnej wysokiej wartości zaolejenia ziarna. Posiada wysoką odporność na osypywanie ziarna.
Odmiany bardzo późne:
acardia – jest bardzo plastyczną odmianą, która z powodzeniem może być uprawiana zarówno w południowej Polsce jak i w Centralnej Polsce. Odmiana ma olbrzymi potencjał plonotwórczym nasion, Rośliny są średniowysokie do wysokich o wysokiej odporności na wyleganie. Cechuje się bardzo dobrym wzrostem początkowym, a w końcowym okresie wegetacji bardzo wysoką odpornością strąków na pękanie. Szybko i równo dojrzewa.
tertia – odmiana wczesna z fioletowymi kwiatami o wysokiej zawartości tłuszczu/białka. Rośliny ma średniowysokie o średniej zawartości masy tysiąca nasion. Jest odmianą odporną na pękanie strąków. Posiada średnio wysokie osadzenie dolnego strąka. Jej nasiona są w kolorze żółtym z żółtym znaczkiem. Jest przydatna do uprawy na glebach ciężkich, w rejonie o dłuższym okresie wegetacji.