Bogactwo witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia zawierają naturalne soki owocowe tłoczone z jabłek, gruszek i truskawek w gospodarstwie Smaki Ogrodu w Bielinach. Pretendują w tym roku do ogólnopolskiej nagrody Perła 2022.
– Nasze soki są w tym roku nominowane do prestiżowej nagrody Perła. To dla nas zaszczyt, ponieważ o tę nagrodę ubiegają się co roku w kraju najlepsze produkty w swojej kategorii – mówi Edyta Kot, która razem z mężem Przemysławem od kilku lat prowadzi w centrum Bielin nowoczesną tłocznię.
Państwo Kotowie specjalizują się w produkcji soków naturalnych, tłoczonych, mętnych. Niewielkie gospodarstwo sadownicze o powierzchni 5 hektarów pozwala przedsiębiorcom samodzielnie dbać o jak najlepszą jakość owoców, a także soków, które tłoczone są na miejscu.
– Soki naturalnie mętne są wyjątkowe, ponieważ zawierają całe bogactwo witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia – mówi pani Edyta Kot.
Jak przyznaje, razem z mężem postanowiła przetwarzać owoce, które z ogromną pieczołowitością sami pielęgnują od etapu pąków kwiatowych aż po zbiór dorodnych owoców.
– W ten sposób podjęliśmy decyzję o produkcji naturalnych soków owocowych i warzywnych tłoczonych metodą tradycyjną. Marzenia o własnej tłoczni soków zrealizowaliśmy w 2014 roku. Produkujemy sok adresowany do konsumentów ceniących sobie zdrową, wysokiej jakości żywność – mówi Edyta Kot.
Jak z jabłek powstaje sok? – Wypłukane owoce są rozdrabnianie, jabłkowa pulpa jest wyciskana, a sok trafia do bardzo krótkiej pasteryzacji, a następnie ciśnieniowo wtłaczany jest do worków z folii spożywczej typu bag-in-box o pojemności 3 litry i 5 litrów, z których usuwane jest powietrze. – Naturalny sok zachowuje świeżość przez pół roku. Po otwarciu można go przechowywać przez dwa tygodnie – mówi pani Edyta.
I jak podkreśla, najważniejsza jest wysoka jakość produktów, gdyż przedsiębiorcy firmują je własnym nazwiskiem i pracują na dobrą opinię konsumentów.
Gospodarstwo Smaki Ogrodu zajmuje się również usługowym tłoczeniem soków.
– Możemy je wykonać z dostarczonych do nas owoców zebranych w przydomowych sadach i ogrodach. Jabłka, gruszki lub inne owoce często są marnowane lub sprzedawane za niewielkie pieniądze. A wystarczy je zebrać, przywieźć do nas, a my przetworzymy je na pyszny sok, którego smakiem będzie się można rozkoszować przez długie, zimowe miesiące.