Sorgo – afrykańskie zboże o cennych wartościach odżywczych i szerokim zastosowaniu w naszej kuchni, przebojem wchodzi na świętokrzyskie pola. W bieżącym roku na polu doświadczalnym Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jego plony były porównywalne do plonowania pszenicy ozimej.
– Jak pokazała tegoroczna uprawa na naszym polu doświadczalnym w Modliszewicach, sorgo ma szansę na coraz szerszą uprawę w Świętokrzyskiem. Plonowało wysoko – porównywalnie do plonowania pszenicy ozimej – mówi Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
– Afrykańskie zboże posiada cenne wartości odżywcze, dlatego znalazło szerokie zastosowania w kuchni. Z jego ziaren wytwarza się mąkę, z której można przyrządzić naleśniki, placuszki czy też chleb plackowaty. Mąka z sorgo jest również stosowana do produkcji produktów bezglutenowych. Wykorzystuje się ją także do zagęszczania zup, sosów, a panierek – wylicza możne strony sorgo dyrektor Pietrzak.
Innym produktem spożywczym wytworzonym z sorgo jest kasza. Ziarna sorgo stanowią też składnik batoników zbożowych i ptaków śniadaniowych. Można też z nich zrobić popcorn.
Nasiona sorgo dzięki obecności cennych witamin, makro- i mikroelementów wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.
Wyniki badań epidemiologicznych wskazują, że spożywanie zbóż, między innymi sorgo, znacznie obniża śmiertelność związaną z chorobami układu krążenia. Prozdrowotne właściwości wpływające na obniżenia zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego wykazują fitosterole obecne w nasionach. Sorgo obniża poziom ciśnienia tętniczego i zapobiega hemolizie czerwonych krwinek.
– Sorgo jest zbożem bezglutenowym, dlatego jest produktem zalecanym w diecie bezglutenowym. Ziarno poleca się więc osobom borykającym się z nietolerancją glutenu, celiakią i zespołem jelita nadwrażliwego. Japońskie sorgo ma niski indeks glikemicznym może więc być spożywane przez diabetyków. Jest polecane też osobom borykającym się z nadwaga i otyłością – informuje dyrektor Agnieszka Pietrzak.