Konkurs kulinarny „Staropolska gościnność” odbędzie się w sobotę, 29 czerwca, na Koneckich Błoniach. Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu koneckiego przygotują wiejski uroczysty obiad, potrawy codzienne i pokażą, jak dawniej biesiadowało się w karczmie. Szykuje się wielka uczta w Końskich nad stawami.
W kolejnej odsłonie Przeglądu Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich pod tytułem „Tradycja Kołem Gospodyń się toczy”, który wychodzi naprzeciw aktywności i twórczej inwencji mieszkanek i mieszkańców powiatu koneckiego można będzie poznać kulinarne talenty gospodyń i gospodarzy. To będzie popis staropolskich smaków i gościnności.
– Koła gospodyń przygotują stół na wybraną rodzinną uroczystość, którą oceni jury. Do degustacji zaprezentowany zostanie obiad na dowolnie wybraną rodzinną uroczystość lub święta, takie jak, odpust w parafii, Zielone Świątki, Boże Ciało, święto Matki Boskiej Zielnej, ocenione zostaną także potrawy, jakie na co dzień jadało się w domach na dawnej świętokrzyskiej wsi. Koła konkurować będą również w daniach i zwyczaju biesiadowania w karczmie – wyjaśnia etnolog dr Alicja Trukszyn, członek komisji konkursowej.
Jury oceni między innymi zgodność dobranych potraw z tematem kulinarnym, zgodność kuchni regionalnej z lokalną tradycją, zastosowanie tradycyjnych i własnoręcznie wykonanych składników potrawy konkursowej, walory smakowe dania, estetykę stołu i jej zgodność z tradycją, ubiór prezentujących potrawy i wygląd stoiska.
Na imprezę zapraszają gospodarze w sobotę, 29 czerwca od godziny 17:00 na Koneckie Błonia.
Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas finałowego spotkania, w sobotę, 6 lipca.