Koło Gospodyń Cepterki z Modliszewic, KGW Przybyszowy, KGW Nałęczów, Ale babki z Wincentowa, KGW w Nieświniu, KGW Koniczynka z Proćwina, KGW Dziewczyny z Gracją z Gracucha, KGW Dziewczyny z Brodweyu z Brodów i KGW Gatniczanka z Gatnik zajęły ex aequo I miejsce w konkursie kulinarnym „Staropolska gościnność”, który odbył się w sobotę, 29 czerwca, na Koneckich Błoniach. Nie udało się wyłonić jednego zwycięzcy, bo jurorów zachwyciły wszystkie dania.
Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu koneckiego miały do wyboru trzy elementy kulinarnych potraw: przygotowanie wiejskiego obiadu na wybraną uroczystość, potrawy codziennej lub pokaz jak dawniej biesiadowało się w karczmie.
Konkurs kulinarny „Staropolska gościnność” był drugim etapem V Przeglądu Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich pod tytułem „Tradycja Kołem Gospodyń się toczy”. Konkurs wychodzi naprzeciw aktywności i twórczej inwencji mieszkanek i mieszkańców powiatu koneckiego, gdzie można poznać kulinarne talenty gospodyń i gospodarzy. W sobotę nad stawami uczestnicy dali popis staropolskich smaków i gościnności.
Przygotowania do konkursu trwały wiele godzin. Uczestnicy nie tylko z wielką dbałością o detale zadbali o scenografię, rekwizyty, a także regionalne stroje.
Co podano na stoły? – Muszę zaznaczyć, że każdy z dziewięciu stołów prezentował się bardzo profesjonalnie, jeśli chodzi o zgodność dobranych potraw z tematem kulinarnym, zgodność kuchni regionalnej z lokalną tradycją, zastosowanie tradycyjnych i własnoręcznie wykonanych składników potrawy konkursowej, walory smakowe dania, estetykę stołu i jej zgodność z tradycją, ubiór prezentujących potrawy i wygląd stoiska. Dania smakowały wyśmienicie, trudno więc było wybrać zespół, który z zadaniem poradził sobie najlepiej. W naszej ocenie wszystkie zespoły zasłużyły na najwyższe noty, dlatego jednogłośnie przyznaliśmy im ex aequo I miejsce – mówiła etnolog dr Alicja Trukszyn, przewodnicząca komisji konkursowej.
Udziec z dzika na tłusto wesoło serwowany w karczmie, zalewajka z suszonym grzybkiem i granaty z łokrasą. Rosół z baraniny z ziemniakami i talerz Jonkla, podawany przez Salcię z kaszą okraszaną skwarkami, ze śledziem i kapustą z grzybami zapita piwem miodnym. Okowitka na wodzie, kapusta z grochem, tak zwana ciapka, duszona jagnięcina, z ziołami, tarciuchy, czyli kluski ziemniaczane z sosem, którego tradycja sięga ponad stu lat. Na koniec drożdżówka i podpiwek, kacka z kasą i burockami oraz plince – między innymi takie tradycyjne świętokrzyskie dania serwowano podczas konkursu.
Organizatorem wydarzenia był Burmistrz Miasta i Gminy Końskie Krzysztof Obratański.
Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas finałowego spotkania, w sobotę, 6 lipca.