Biuro prasowe kampanii „Moc Polskich Warzyw” opublikowało podsumowanie ubiegłego roku. Rezultaty znacznie przewyższyły oczekiwania. Prowadzony od kilku lat projekt ma na celu propagowanie zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety opartej na polskich warzywach sezonowych.
Imponujące wyniki kampanii
Biuro prasowe projektu „Moc Polskich Warzyw” przygotowało raport wyników za ubiegły rok. Działania z zakresu public relations pozwoliły wygenerować ponadprzeciętne wyniki.
W zeszłym roku w mediach pojawiło się przeszło 600 publikacji na temat kampanii na portalach internetowych, w prasie, telewizji na blogach i social mediach. O ich jakości może świadczyć ekwiwalent reklamowy przekraczający 1,5 mln złotych oraz dotarcie na poziomie 4,9 mln.
– Jesteśmy niezwykle zadowoleni z wyników kampanii. Na jej sukces składa się wiele czynników. Przede wszystkim konsekwentnie prowadzone od kilku lat, różnorodne działania kierowane do grupy docelowej. Budżet na działania public relations stanowi zaledwie kilka proc. całego projektu, jednak wydatki w tym zakresie zwróciły się ponad dwudziestokrotnie, z czego ogromnie się cieszymy. Oznacza to, że docieramy z naszym przekazem do coraz liczniejszej grupy konsumentów, sprawiając, że zwiększa się ich świadomość żywieniowa – mówi Maciej Ogonowski, szef biura prasowego projektu „Moc Polskich Warzyw” i członek zarządu Agencji wykonawczej Brandmates.
Konsekwentne budowanie wizerunku
Twórcy „Mocy Polskich Warzyw” od kilku lat korzystają z szerokiego spektrum narzędzi i możliwości, aby docierać z przekazem do kolejnych grup odbiorców. Warto wspomnieć o niektórych z nich, takich jak obecność na dużych sportowych eventach konsumenckich (np. piknik w ramach Narodowego Dnia Sportu na błoniach Stadionu Narodowego czy Orlen PKO Beach Volley Tour), kampanie telewizyjne, outdoorowe, radiowe czy przynoszące ogromne zasięgi współprace z popularnymi polskimi blogerami kulinarnymi.
Poza tym w 2022 „Moc Polskich Warzyw” wzbogaciła się o dwa, niespotykane wcześniej działania.
Unikalna współpraca
Pierwszym z nich było nawiązanie unikatowej współpracy z siatkarską drużyną mistrzów Polski i Europy – Grupą Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle. Siatkarze utytułowanego zespołu włączyli się w promocję polskich warzyw, między innymi w social mediach oraz podczas najważniejszych spotkań.
– Jesteśmy dumni, że najlepsza drużyna w kraju i Europie, ramię w ramię z polskimi producentami najlepszych warzyw, podejmuje działania w słusznej, wspólnej sprawie. Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie powinny zawsze iść w parze. Trudno o lepszy autorytet w tym zakresie niż najlepsi siatkarze kontynentu. Mamy nadzieję, że razem z naszymi mistrzami przekonamy jeszcze większe rzesze Polaków do tego, że warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku – mówi Paweł Myziak, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP z Potworowa koło Radomia, lidera projektu „Moc Polskich Warzyw”.
Nowoczesny serwis internetowy
Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem jest stworzenie pierwszego w Polsce serwisu internetowego stanowiącego unikalne kompendium wiedzy o polskich warzywach. Dzięki ciągle rozwijanej i aktualizowanej stronie można uzyskać informacje o sezonowości, miejscach i sposobach upraw poszczególnych gatunków, ich wartościach odżywczych oraz praktycznych możliwościach ich zastosowania w sprawdzonych przepisach kulinarnych.
Serwis Moc Polskich Warzyw dostępny jest bezpłatnie pod adresem www.mocpolskichwarzyw.pl.