101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Światowy Dzień Jabłka. Dlaczego warto je jeść nie tylko od święta?

Światowy Dzień Jabłka. Dlaczego warto je jeść nie tylko od święta?

Fot. Robert Felczak -Radio Kielce

Przed nami Światowy Dzień Jabłka. W tym roku obchodzić go będziemy w sobotę, 28 września. Skąd taki dzień w kalendarzu? 

Światowy Dzień Jabłka jest najlepszą okazją do zaprezentowania wielu zalet tego bardzo popularnego owocu. Dlaczego warto zachęcać do włączenia jabłek do codziennej diety i jeść je nie tylko od święta.

To nasz ulubiony owoc. Ile jabłek zjada statystyczny Polak? Jak policzono, w ciągu roku jest to od 12 do 16 kg, czyli o prawie 1/5 mniej niż przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej.

Niestety, w tym roku na polskich plantacjach rolnicy zbiorą mniej jabłek niż zwykle. Niekorzystna pogoda, według prognoz statystyków, wskazuje, że plony w sadach będą o 20 procent niższe.

– W Świętokrzyskiem w tym roku kwitnienie rozpoczęło się wcześniej niż zazwyczaj i drzewa były bardziej narażone na wiosenne przymrozki, które wystąpiły w większości głównych rejonów uprawy w Polsce, także w naszym województwie. Potem było gradobicie i susza. Wszystko to spowodowało ogromne straty w sadach – mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Jabłka mają wiele witamin, wśród nich witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, prowitaminę A, czyli beta-karoten. Mają wiele błonnika, a ich jedzenie poprawia odporność i zmniejsza ilość cholesterolu.

Jabłka zawierają też cenne składniki mineralne, jak: magnez, fosfor, wapń czy żelazo.

Warto wiedzieć, że średniej wielkości jabłko, które waży około 150 gramów dostarcza około 80 kcal i aż 3,6 g błonnika pokarmowego.

ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: jabłkaMirosław FuciaŚwiatowy Dzień JabłkaŚwiętokrzyska Izba Rolnicza
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Papryczki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

Następny wpis

Będą niższe plony zbóż, warzyw i owoców

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Będą niższe plony zbóż, warzyw i owoców

Będą niższe plony zbóż, warzyw i owoców

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.