W sobotę, 20 maja, przypada w kalendarzu Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.
- Pszczoły i dzikie pszczołowate są zapylaczami drzew i krzewów owocowych, 90 procent upraw sadowniczych jest zapylanych przez pszczoły. Wiele upraw warzywniczych także potrzebuje zapylania przez pszczoły.
- Miód i produkty pszczele mają wiele cennych składników pokarmowych. Miody wykorzystywane są w żywieniu człowieka jako doskonały prozdrowotny produkt. Propolis, pyłek, pierzga, miody i ziołomiody stosowane są w apiterapii jako produkty lecznicze, które mają duży wpływ na zdrowie człowieka.
- Uprawy rolnicze (rzepak, gryka) dzięki pszczołom lepiej plonują. Produkcja nasienna koniczyny i lucerny także wymaga zapylania.
- Zapylanie przez pszczoły warunkuje istnienie w środowisku wielu tysięcy gatunków roślin dziko rosnących. Pszczoły warunkują i tworzą bioróżnorodność.
- Pasieki są miejscem pracy i źródłem dochodów kilku tysięcy pszczelarzy. Często prowadzenie pasieki jest tylko hobby pasjonatów pszczelarstwa i źródłem dodatkowych dochodów. Prowadzenie pasieki wymaga dużej wiedzy i umiejętności praktycznych.
Jak mówi Krzysztof Domagała, ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, w rolnictwie i sadownictwie bardzo dużym zagrożeniem dla pszczół jest stosowanie środków ochrony roślin. Pamiętajmy o podstawowych zasadach ich stosowania: prawidłowym doborze preparatów, właściwej dawce i terminie stosowania, przestrzeganiu okresu prewencji, odległości od pasiek i kwitnących roślin. Korzystne dla pszczół są uprawy roślin miododajnych: facelii, gryki, słonecznika, mieszanek roślin, a także sadzenie drzew i krzewów miododajnych. W unijnych programach pomocy dla rolników są także programy pomocy dla pszczelarzy.