101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie i inne oryginalne tradycyjne produkty królowały w niedzielę, 21 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni w czasie finału konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Do udziału w XXII edycji konkursu zgłoszono 35 produktów. Wyłoniono 20 najlepszych regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego.

Produkty oceniała komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisja brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, dodatki do żywności, smakowitość oraz czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc, jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.

Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem, a także występy zespołów ludowych. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Konkurs odbywał się w 4 kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych, które ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Przyznano też wyróżnienia.

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Nagrody główne:

  • Garniec z indykiem
    Agnieszka Wysocka, Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”,
    Lubania, pow. kielecki
  • Pieczeń z karpia z warzywami
    Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy,
    pow. jędrzejowski
  • Ser kozi dojrzewający w sianie (nazwa handlowa Świętokrzyska łąka)
    Justyna Majcher, Kwaśne Wiśnie,
    Stara Olszówka, pow. jędrzejowski
  • Ćmielowski odsklepinowy miód wielokwiatowy
    Edyta i Jarosław Wodyńscy, Pasieka Barć Ćmielów,
    Ćmielów, pow. ostrowiecki
  • Mus z antonówki
    Magdalena Szklarz, KGW Wola Świdzińska,
    Wola Świdzińska, pow. włoszczowski
  • Agrest w soku własnym – skórki agrestowe
    Barbara Forma, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”,
    Radlin, pow. kielecki
  • Chleb orkiszowy na kwasie z kapusty
    Karolina Paryż
    Suliszów, pow. kielecki
  • Precle staszowskie
    Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda,
    Staszów
  • Dojrzewający piernik staropolski
    Małgorzata Giec, KGW Bebelno,
    Bebelno – Kolonia, pow. włoszczowski
  • Miód pitny Vilkus trójniak morela
    Marcin Wilkus, Miodosytnia Vilkus,
    Wodacz, pow. jędrzejowski
  • Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna
    Małgorzata i Rafał Zacharscy, Wanilia i Migdały,
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki

Wyróżnienia:

  • Kaszanka z Bęczkowa
    Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne wyroby wędliniarskie,
    Górno, pow. kielecki
  • Ryba w galarecie
    Henryk Dziuba, Gospodarstwo Rybackie,
    Osiek, pow. staszowski
  • Miód rzepakowy z Pacanowa
    Gospodarstwo Pasieczne PASIEKA BRZEZINA,
    Połaniec, pow. staszowski
  • Miód akacjowy
    Patryk Śliwiński, Pasieka „Zawichojski Miodowskaz”,
    Zawichost, pow. sandomierski
  • Rwocek chocimowski z ziołami
    Małgorzata Krześniak,
    Chocimów, pow. ostrowiecki
  • Sok z aronii
    Tomasz Bejm,
    Sułków, pow. włoszczowski
  • Ekologiczny sok z topinamburu
    Szymon Płusa, Gospodarstwo Ekologiczne
    Skarżysko Kościelne, pow. skarżyski
  • Wino Swenson Red – odmianowe
    Robert Silniewicz, Winnica 2wilki,
    Marcinkowice, pow. kazimierski
  • Dereniówka Komaszycka
    Tadeusz Przyłęcki,
    Komaszyce, pow. konecki

W Tokarni nominowano także produkty do nagrody Perła 2023. Statuetka Perła to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane podczas targów w Poznaniu. Nagroda przyznawana jest regionalnym wyrobom, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami od co najmniej 25 lat, a oprócz tego wyróżniają się jakością i smakiem. Do tej pory jako województwo mamy 36 produktów z Perłą.

W tym roku komisja nominowała sześć produktów naszego województwa. Laureata poznamy 30 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Produkty nominowane do nagrody Perła 2023:

  • Powidła szydłowskie
    Aneta Grochowska – RHD Manufaktura Anety,
    pow. staszowski
  • Miód nektarowo-spadziowy
    Marek Kołodziej – Gospodarstwo pasieczne „Naturalne Bogactwo”,
    pow. skarżyski
  • Chałka zdobna
    Halina Dobrowolska – Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce
  • Olej zimnotłoczony z ostropestu
    Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska,
    pow. kazimierski
  • Pasta z wędzonego jesiotra
    Piotr Suchoń – Gospodarstwo Rybackie Stawy,
    pow. jędrzejowski
  • Miód wiosenny wielokwiatowy
    Rafał Zacharski – Pasieka Dobra Pszczoła,
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPark Etnograficzny w TokarniPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówWłoszczowa
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zakwitły piwonie drzewiaste. Zachwycają urodą i zapachem

Następny wpis

Ceny produktów rolnych w kwietniu 2023 roku

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pomoc w sektorze zbóż i nasion oleistych. Trwa nabór wniosków

Ceny produktów rolnych w kwietniu 2023 roku

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.