Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie i inne oryginalne tradycyjne produkty królowały w niedzielę, 21 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni w czasie finału konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Do udziału w XXII edycji konkursu zgłoszono 35 produktów. Wyłoniono 20 najlepszych regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego.
Produkty oceniała komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisja brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, dodatki do żywności, smakowitość oraz czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc, jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.
Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem, a także występy zespołów ludowych. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konkurs odbywał się w 4 kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne
Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych, które ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Przyznano też wyróżnienia.
Nagrody główne:
- Garniec z indykiem
Agnieszka Wysocka, Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”,
Lubania, pow. kielecki
- Pieczeń z karpia z warzywami
Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy,
pow. jędrzejowski
- Ser kozi dojrzewający w sianie (nazwa handlowa Świętokrzyska łąka)
Justyna Majcher, Kwaśne Wiśnie,
Stara Olszówka, pow. jędrzejowski
- Ćmielowski odsklepinowy miód wielokwiatowy
Edyta i Jarosław Wodyńscy, Pasieka Barć Ćmielów,
Ćmielów, pow. ostrowiecki
- Mus z antonówki
Magdalena Szklarz, KGW Wola Świdzińska,
Wola Świdzińska, pow. włoszczowski
- Agrest w soku własnym – skórki agrestowe
Barbara Forma, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”,
Radlin, pow. kielecki
- Chleb orkiszowy na kwasie z kapusty
Karolina Paryż
Suliszów, pow. kielecki
- Precle staszowskie
Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda,
Staszów
- Dojrzewający piernik staropolski
Małgorzata Giec, KGW Bebelno,
Bebelno – Kolonia, pow. włoszczowski
- Miód pitny Vilkus trójniak morela
Marcin Wilkus, Miodosytnia Vilkus,
Wodacz, pow. jędrzejowski
- Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna
Małgorzata i Rafał Zacharscy, Wanilia i Migdały,
Małyszyn Dolny, pow. starachowicki
Wyróżnienia:
- Kaszanka z Bęczkowa
Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne wyroby wędliniarskie,
Górno, pow. kielecki
- Ryba w galarecie
Henryk Dziuba, Gospodarstwo Rybackie,
Osiek, pow. staszowski
- Miód rzepakowy z Pacanowa
Gospodarstwo Pasieczne PASIEKA BRZEZINA,
Połaniec, pow. staszowski
- Miód akacjowy
Patryk Śliwiński, Pasieka „Zawichojski Miodowskaz”,
Zawichost, pow. sandomierski
- Rwocek chocimowski z ziołami
Małgorzata Krześniak,
Chocimów, pow. ostrowiecki
- Sok z aronii
Tomasz Bejm,
Sułków, pow. włoszczowski
- Ekologiczny sok z topinamburu
Szymon Płusa, Gospodarstwo Ekologiczne
Skarżysko Kościelne, pow. skarżyski
- Wino Swenson Red – odmianowe
Robert Silniewicz, Winnica 2wilki,
Marcinkowice, pow. kazimierski - Dereniówka Komaszycka
Tadeusz Przyłęcki,
Komaszyce, pow. konecki
W Tokarni nominowano także produkty do nagrody Perła 2023. Statuetka Perła to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane podczas targów w Poznaniu. Nagroda przyznawana jest regionalnym wyrobom, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami od co najmniej 25 lat, a oprócz tego wyróżniają się jakością i smakiem. Do tej pory jako województwo mamy 36 produktów z Perłą.
W tym roku komisja nominowała sześć produktów naszego województwa. Laureata poznamy 30 września w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Produkty nominowane do nagrody Perła 2023:
- Powidła szydłowskie
Aneta Grochowska – RHD Manufaktura Anety,
pow. staszowski - Miód nektarowo-spadziowy
Marek Kołodziej – Gospodarstwo pasieczne „Naturalne Bogactwo”,
pow. skarżyski - Chałka zdobna
Halina Dobrowolska – Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce - Olej zimnotłoczony z ostropestu
Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska,
pow. kazimierski - Pasta z wędzonego jesiotra
Piotr Suchoń – Gospodarstwo Rybackie Stawy,
pow. jędrzejowski - Miód wiosenny wielokwiatowy
Rafał Zacharski – Pasieka Dobra Pszczoła,
Małyszyn Dolny, pow. starachowicki