101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 4 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Świętokrzyskie Perły 2024 – buncok strzałkowski

Ser buncok stzrałkowski wyprodukowany w Farmie Łukasików w Strzałkowie, w powiecie buskim. / Fot. ŚODR

Ser buncok stzrałkowski wyprodukowany w Farmie Łukasików w Strzałkowie, w powiecie buskim. / Fot. ŚODR

Perły to najwyższe nagrody, które są przyznawane produktom tradycyjnym i regionalnym w Polsce przez kapitułę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Przedstawiamy laureata – buncok strzałkowski.

O nominację ubiegają się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym województwie.

Perłę otrzymują wyjątkowe produkty wytwarzane naturalnymi metodami od co najmniej 25 lat, a oprócz tego wyróżniają się jakością i smakiem.

W Świętokrzyskiem pierwszą Perłą nagrodzono produkt w 2003 rokiem. Do 2024 roku tą nagrodą wyróżniono już 40 świętokrzyskich produktów. W ostatnim roku przyznano 4 perły.

Wśród nich jest ser buncok strzałkowski wyprodukowany w Farmie Łukasików w Strzałkowie, w powiecie buskim.

Fot. SODR

Państwo Teresa i Piotr Łukasikowie produkują buncok strzałkowski, który jest serem podpuszczkowym wytwarzanym ręcznie metoda tradycyjną z mleka krowiego niepasteryzowanego. Mleko pochodzi z rodzinnego gospodarstwa.

Farma Łukasików to jedno z większych gospodarstw mleczarskich w województwie świętokrzyskim i  pierwszym, które zajęło się tradycyjnym przetwórstwem mleka. Od 2010 roku właściciele wytwarzają własne sery. Ich gospodarstwo ma powierzchnię ok. 70 ha, w tym 40 ha łąk, 15 ha kukurydzy, 15 ha zboża. Należy zaznaczyć, że średnia wielkość świętokrzyskich gospodarstw to 5,77 ha, więc śmiało można uznać Farmę Łukasików za duże gospodarstwo.

Wszystkie uprawy służą zaopatrzeniu paszowemu gospodarstwa. Dokupywane są jedynie pasze zbilansowane. W gospodarstwie są krowy dorosłe z własnego chowu oraz cielęta i jałówki. Są to rasy polskie czarno-biała i czerwono-biała.

Fot. SODR1

Sztandarowym serem oraz wizytówką Farmy Łukasików jest ser buncok strzałkowski. Jest to ser podpuszczkowy, który był pierwszym produktem ze Strzałkowa. Wyrabiany jest jako naturalny, biały albo z różnymi dodatkami, w zależności od pory roku. Jest też marynowany.

Smaków jest mnóstwo – z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, na ostro z papryką słodką i chili, z pomidorami suszonymi i bazylią, na słodko z żurawiną, także z cebulą, czosnkiem, czubrycą, cytryną, pieprzem kolorowym, trawą cytrynową, zaś ser myśliwski – z ziołami. Są one przechowywane w odpowiedniej temperaturze, ale jednak część zostaje. Żeby się nie zmarnowały, gospodyni na tym punkcie jest szczególnie wrażliwa i wykazuje się skrupulatną gospodarnością, stąd powstał pomysł na sery dojrzewające. Są też marynowane i wędzone. Ostatnim produktem, który stworzyła pani Teresa jest rozpływający się w ustach ser serwatkowy o niesamowitym delikatnym smaku, w dodatku o dużej zawartości białka. Dziś mleczne smakołyki trafiają do wszystkich sklepów Społem w Kielcach i Busku-Zdroju, do sklepów ze zdrową żywnością oraz dzięki kucharzom – którzy docenili wyjątkowość i smak serów ze Strzałkowa – do luksusowych hoteli Bristol w Busku-Zdroju, Malinowych hoteli w Solcu-Zdroju, do Binkowskiego w Kielcach, Cargo w Krakowie oraz w Warszawie na Placu Konesera.

Ser buncok stzrałkowski wyprodukowany w Farmie Łukasików w Strzałkowie, w powiecie buskim. / Fot. ŚODR
Ser buncok stzrałkowski wyprodukowany w Farmie Łukasików w Strzałkowie, w powiecie buskim. / Fot. ŚODR

Fot. SODR3 Fot. SODR4

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: buncok strzałkowskiNasze Kulinarne DziedzictwoserSmaki RegionówŚwiętokrzyskie Perły
Udostępnij236Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Zielony parapet – szczypiorek na oknie

Następny wpis

Już są bilety na jubileuszowy Agrotech

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
22.01.2025 Kielce. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Już są bilety na jubileuszowy Agrotech

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.