101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 31 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Świętokrzyskie ważne na sadowniczej i warzywniczej mapie kraju

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Zbliża się Dzień Warzyw i Owoców. To okazja, aby przyjrzeć się uprawom warzywnym i sadowniczym w świętokrzyskim rolnictwie oraz rynkowi pracy w tej branży.

Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii, w 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zachęcało dzieci i młodzież w szkołach oraz na uniwersytetach, a także dorosłych w pracy, do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw. Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października i jest okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej gospodarce i diecie.

Uprawa warzyw i owoców

Sady i plantacje roślin jagodowych zajmują w naszym regionie prawie 30 tysięcy hektarów. Powierzchnia uprawy drzew owocowych w sadach wynosi 22 997 ha, najczęściej uprawia się jabłonie. Pozostałą część zajmują rośliny jagodowe, wśród których dominują truskawki – 3 698 ha.

W ciągu ostatnich sześciu lat powierzchnia upraw sadowniczych w naszym województwie wzrosła o 10 procent. Przekształceniu uległy głównie grunty, na których uprawiano rośliny rolnicze (przede wszystkim zboża).

Należy podkreślić, że owoce stanowią jedną z ważniejszych pozycji w polskim eksporcie rolno-spożywczym.

Główne rynki zbytu dla producentów z województwa świętokrzyskiego stanowią rynki hurtowe w Sandomierzu, Krakowie, Warszawie i Katowicach, a także targowiska lokalne, eskort i punkty skupu zakładów przetwórczych.

Rocznie w województwie świętokrzyskim przerabia się około 90-100 tys. ton owoców.

Uprawy warzyw w naszym województwie zajmują powierzchnię ponad 16 tysięcy hektarów, w tym 15 745 ha to uprawy warzyw gruntowych: kapustowatych (kapusta głowiasta, kalafior), cebulowych (cebula), korzeniowych (marchew), pozostałą część zajmują warzywa hodowane pod osłonami, głownie pomidor i ogórek.

W ciągu ostatnich 6 lat powierzchnia upraw warzywniczych wzrosła o około 6 procent.

Fot. Anna Głąb / Radio Kielce
Fot. Anna Głąb / Radio Kielce

Rolniczy rynek pracy

Udział pracujących w rolnictwie wynosi 17 proc., średnio w kraju – 8 proc., a w województwie świętokrzyskim jest prawie dwa razy wyższy niż średnio w Polsce. Rolniczy charakter ma przede wszystkim południowa część województwa, a powiat sandomierski to sadownicze centrum regionu. Pod względem powierzchni sadów zajmujemy 3 miejsce w kraju (po województwie mazowieckim i lubelskim).

Wyniki kolejnych Spisów Rolnych pokazują, że stopniowo maleje liczba gospodarstw rolnych, przy jednoczesnym wzroście ich średniej powierzchni. Oznacza to, że mamy coraz więcej producentów rolnych posiadających duże gospodarstwa powyżej 15 ha i coraz mniej takich rolników, których pamiętamy sprzed lat – mających niewielkie gospodarstwa rolne, do 1 czy 2 ha. To przekłada się na rynek pracy – producenci rolni to również pracodawcy, którzy w szczycie prac sezonowych mogą poszukiwać nawet kilkuset pracowników do zbiorów lub innych prac polowych. Szczególnie interesująca jest kwestia zatrudnienia w rolnictwie ekologicznym, które w dużo większym stopniu niż rolnictwo konwencjonalne opierać się musi na pracy rąk ludzkich. Ta część działalności rolniczej będzie rosła wraz ze wzrostem popularności żywności ekologicznej. W takim województwie jak nasze warto się przyglądać tym zmianom, chociaż są one trudne do uchwycenia w oficjalnych statystykach.

Fot. Anna Głąb - Radio Kielce
Fot. Anna Głąb – Radio Kielce

Największe walory warzyw i owoców

Wzmacniają odporność

Warzywa i owoce to bomby witaminowo-mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm związki. Witaminy i składniki mineralne chronią człowieka przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę pełni w tym zadaniu witamina C, w którą obfitują zarówno warzywa: brokuł, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, ziemniak, jak i owoce: czarna oraz czerwona porzeczka, truskawka, malina, jeżyna.

Mają witaminy

Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in.: potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.

Dostarczają energii

Dodają mięśniom nie tylko energetycznego białka, ale również innych cennych związków: witamin z grupy B – brokuł, zielony groszek, wapnia – fasola, brokuł, jarmuż, czarna porzeczka, jeżyna czy magnezu – szpinak, groch, fasola, natka pietruszki.

Wspomagają trawienie

Są dobrym źródłem błonnika, wspomagającym trawienie i sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe oraz porzeczki czarna i czerwona, malina i śliwka.

Mają niewiele kalorii

Większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody (80-90 proc.), czemu zawdzięczają swoją niską wartość kaloryczną (26-60 kcal/100g). Praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczów (z wyjątkiem orzechów). W ten sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Są tarczą przed chorobami

Chronią i przeciwdziałają rozwojowi chorób, wspomagają leczenie nadwagi i otyłości, spowalniają procesy starzenia się, korzystnie wpływają na nasz wygląd, a także na dobre samopoczucie.

Wspierają koncentrację

Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Pod tym względem niezwykle korzystne są: szpinak, fasola, brukselka, a także brokuł i pomidor, a z owoców – gruszka, czarna porzeczka czy borówka.

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Tagi: Dzień Warzyw i Owocówowocewarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Adrian Dróżdż - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Najnowsze ceny z zielonego rynku w Świętokrzyskiem

PrzezMarzena Smoręda
30 maja 2025

Najnowsze ceny z zielonego rynku w Świętokrzyskiem.

Czytaj więcejDetails
Konkurs plastyczny pod hasłem „Wioski bez troski” rozstrzygnięty. / Fot. Canva

Dzieci pokazały świętokrzyskie wioski bez troski

30 maja 2025
Tatarak / Fot. Canva

Tatarskie ziele, szuwar, ajer. Co to za ziele?

30 maja 2025
Park Narodowy / Fot. Canva

Będzie kolejny park narodowy w Polsce

30 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.