101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 30 stycznia, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Świętokrzyskie ważne na sadowniczej i warzywniczej mapie kraju

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Zbliża się Dzień Warzyw i Owoców. To okazja, aby przyjrzeć się uprawom warzywnym i sadowniczym w świętokrzyskim rolnictwie oraz rynkowi pracy w tej branży.

Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii, w 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zachęcało dzieci i młodzież w szkołach oraz na uniwersytetach, a także dorosłych w pracy, do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw. Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października i jest okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej gospodarce i diecie.

Uprawa warzyw i owoców

Sady i plantacje roślin jagodowych zajmują w naszym regionie prawie 30 tysięcy hektarów. Powierzchnia uprawy drzew owocowych w sadach wynosi 22 997 ha, najczęściej uprawia się jabłonie. Pozostałą część zajmują rośliny jagodowe, wśród których dominują truskawkiTruskawki / Fot. PixabayPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More – 3 698 ha.

W ciągu ostatnich sześciu lat powierzchnia upraw sadowniczych w naszym województwie wzrosła o 10 procent. Przekształceniu uległy głównie grunty, na których uprawiano rośliny rolnicze (przede wszystkim zboża).

Należy podkreślić, że owoce stanowią jedną z ważniejszych pozycji w polskim eksporcie rolno-spożywczym.

Główne rynki zbytu dla producentów z województwa świętokrzyskiego stanowią rynki hurtowe w Sandomierzu, Krakowie, Warszawie i Katowicach, a także targowiska lokalne, eskort i punkty skupu zakładów przetwórczych.

Rocznie w województwie świętokrzyskim przerabia się około 90-100 tys. ton owoców.

Uprawy warzyw w naszym województwie zajmują powierzchnię ponad 16 tysięcy hektarów, w tym 15 745 ha to uprawy warzyw gruntowych: kapustowatych (kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More głowiasta, kalafiorKalafiorKalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) – odmiana ka... More), cebulowych (cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More), korzeniowych (marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More), pozostałą część zajmują warzywa hodowane pod osłonami, głownie pomidorPomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More i ogórekOgórekOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More.

W ciągu ostatnich 6 lat powierzchnia upraw warzywniczych wzrosła o około 6 procent.

Fot. Anna Głąb / Radio Kielce
Fot. Anna Głąb / Radio Kielce

Rolniczy rynek pracy

Udział pracujących w rolnictwie wynosi 17 proc., średnio w kraju – 8 proc., a w województwie świętokrzyskim jest prawie dwa razy wyższy niż średnio w Polsce. Rolniczy charakter ma przede wszystkim południowa część województwa, a powiat sandomierski to sadownicze centrum regionu. Pod względem powierzchni sadów zajmujemy 3 miejsce w kraju (po województwie mazowieckim i lubelskim).

Wyniki kolejnych Spisów Rolnych pokazują, że stopniowo maleje liczba gospodarstw rolnych, przy jednoczesnym wzroście ich średniej powierzchni. Oznacza to, że mamy coraz więcej producentów rolnych posiadających duże gospodarstwa powyżej 15 ha i coraz mniej takich rolników, których pamiętamy sprzed lat – mających niewielkie gospodarstwa rolne, do 1 czy 2 ha. To przekłada się na rynek pracy – producenci rolni to również pracodawcy, którzy w szczycie prac sezonowych mogą poszukiwać nawet kilkuset pracowników do zbiorów lub innych prac polowych. Szczególnie interesująca jest kwestia zatrudnienia w rolnictwie ekologicznym, które w dużo większym stopniu niż rolnictwo konwencjonalne opierać się musi na pracy rąk ludzkich. Ta część działalności rolniczej będzie rosła wraz ze wzrostem popularności żywności ekologicznej. W takim województwie jak nasze warto się przyglądać tym zmianom, chociaż są one trudne do uchwycenia w oficjalnych statystykach.

Fot. Anna Głąb - Radio Kielce
Fot. Anna Głąb – Radio Kielce

Największe walory warzyw i owoców

Wzmacniają odporność

Warzywa i owoce to bomby witaminowo-mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm związki. Witaminy i składniki mineralne chronią człowieka przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę pełni w tym zadaniu witamina C, w którą obfitują zarówno warzywa: brokułBrokułyBrokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica ... More, brukselka, kalafiorKalafiorKalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) – odmiana ka... More, cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, szpinak, ziemniakZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, jak i owoce: czarna oraz czerwona porzeczkaPorzeczkiPorzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewów z monotypowej rodzi... More, truskawkaTruskawki / Fot. PixabayPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, malinaMalinyMalina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana z... More, jeżyna.

Mają witaminy

Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in.: potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.

Dostarczają energii

Dodają mięśniom nie tylko energetycznego białka, ale również innych cennych związków: witamin z grupy B – brokułBrokułyBrokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica ... More, zielony groszek, wapnia – fasolaFasola szparagowaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More, brokułBrokułyBrokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica ... More, jarmużJarmuż / Fot. PixabayJarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.)- Jest to ro... More, czarna porzeczkaPorzeczkiPorzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewów z monotypowej rodzi... More, jeżyna czy magnezu – szpinak, grochGrochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More, fasolaFasola szparagowaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More, natkaPietruszka naciowaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More.

Wspomagają trawienie

Są dobrym źródłem błonnika, wspomagającym trawienie i sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe oraz porzeczki czarna i czerwona, malinaMalinyMalina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana z... More i śliwkaŚliwkiŚliwa domowa (Prunus domestica L.) – poliploidalny gatune....

Mają niewiele kalorii

Większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody (80-90 proc.), czemu zawdzięczają swoją niską wartość kaloryczną (26-60 kcal/100g). Praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczów (z wyjątkiem orzechów). W ten sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Są tarczą przed chorobami

Chronią i przeciwdziałają rozwojowi chorób, wspomagają leczenie nadwagi i otyłości, spowalniają procesy starzenia się, korzystnie wpływają na nasz wygląd, a także na dobre samopoczucie.

Wspierają koncentrację

Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Pod tym względem niezwykle korzystne są: szpinak, fasolaFasola szparagowaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More, brukselka, a także brokułBrokułyBrokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica ... More i pomidorPomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, a z owoców – gruszkaGruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny ... More, czarna porzeczkaPorzeczkiPorzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewów z monotypowej rodzi... More czy borówkaBorówka amerykańska / Emilia Sitarska / Radio KielceBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More.

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Tagi: Dzień Warzyw i Owocówowocewarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Pixabay
AKTUALNOŚCI

Naukowcy potwierdzają lecznicze właściwości soku z ziemniaka

PrzezPAP
30 stycznia 2023

Sok z ziemniaka może się stać lekiem selektywnie działającym na różnego typu nowotwory – i posłużyć pacjentom, którzy z powodów...

Czytaj więcej
Sandomierskie Spotkania Sadownicze / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce

Czy sadownicy powinni się zrzeszać?

30 stycznia 2023
Fot. Pixabay

Jak nasi rolnicy zdobywają wiedzę i umiejętności?

27 stycznia 2023
Rzepak / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Rzepak i soja. Które odmiany posiać na świętokrzyskich polach?

27 stycznia 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.