101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 31 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Swojski pstrąg od Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka

Gospodynie ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka / Fot. Marzena Smoręda

Gospodynie ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka / Fot. Marzena Smoręda

Wśród produktów, które można wędzić są także ryby. Wędzonym pstrągiem częstowały w Strawczynku podczas XVIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego „Smaki wędzone… potrawy z dymem” gospodynie ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka.    

Jak mówiła Kazimiera Jarząbek, która pyszną wędzoną rybę przygotowała na konkurs razem z paniami ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka, wędzony pstrąg to poezja smaku.

Jak przygotować danie? – Nie jest trudne. Wystarczy wcześniej odpowiednio rybę zamarynować, a następnie uwędzić. Zachwyca smakiem i aromatem – mówiła gospodyni.

Przypomnijmy. Konkurs na najlepszą potrawę wędzoną miał na celu zachęcenie do wędzenia potraw, czyli technologii poprawiającej smak i przedłużającej świeżość potraw.

– Wędzenie daje również kucharzowi wiele kulinarnych możliwości. Przede wszystkim jest szybkim sposobem na przygotowanie potraw. Co ważne wędzić można nie tylko mięsa, wędliny, ale także ryby, warzywa i owoce. Ważne jest gatunek drewna, z którego spalania dym służy do wędzenia. Z reguły używa się drewna bukowego, ale jeśli chcemy uzyskać specyficzny kolor czy smak potrawy, można użyć drewna z drzew owocowych – mówił Mirosław Ciołak, szef kuchni hotelu Red, który był przewodniczącym jury oceniającego konkursowe potrawy.

 

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: Mirosław Ciołakpotrawa wędzonaStowarzyszenie Przyszłość StrawczynkaXVIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Szałowa szałwia w ogrodzie do października

Następny wpis

Dzień sernika i jego tajemnica

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Sernik w kratkę z Małyszyna / Fot. ŚODR

Dzień sernika i jego tajemnica

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.