Wśród produktów, które można wędzić są także ryby. Wędzonym pstrągiem częstowały w Strawczynku podczas XVIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego „Smaki wędzone… potrawy z dymem” gospodynie ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka.
Jak mówiła Kazimiera Jarząbek, która pyszną wędzoną rybę przygotowała na konkurs razem z paniami ze Stowarzyszenia Przyszłość Strawczynka, wędzony pstrąg to poezja smaku.
Jak przygotować danie? – Nie jest trudne. Wystarczy wcześniej odpowiednio rybę zamarynować, a następnie uwędzić. Zachwyca smakiem i aromatem – mówiła gospodyni.
Przypomnijmy. Konkurs na najlepszą potrawę wędzoną miał na celu zachęcenie do wędzenia potraw, czyli technologii poprawiającej smak i przedłużającej świeżość potraw.
– Wędzenie daje również kucharzowi wiele kulinarnych możliwości. Przede wszystkim jest szybkim sposobem na przygotowanie potraw. Co ważne wędzić można nie tylko mięsa, wędliny, ale także ryby, warzywa i owoce. Ważne jest gatunek drewna, z którego spalania dym służy do wędzenia. Z reguły używa się drewna bukowego, ale jeśli chcemy uzyskać specyficzny kolor czy smak potrawy, można użyć drewna z drzew owocowych – mówił Mirosław Ciołak, szef kuchni hotelu Red, który był przewodniczącym jury oceniającego konkursowe potrawy.