Pyszny chleb wiejski wypiekany według tradycyjnych receptur królował w niedzielę, 4 września, na stoiskach w Parku Etnograficznym w Tokarni, gdzie odbywało się tradycyjne Święto Chleba. Były występy zespołów ludowych, dawne zwyczaje i obrzędy i wypieki przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z regionu świętokrzyskiego. Brodowianki częstowały przysmakami.
Jak mówiły gospodynie, w wielu domach znów samodzielnie wypieka się chleb i bułki. Domowe pieczywo można przygotować w łatwy i szybki sposób. Panie częstowały odwiedzających imprezę smacznymi pajdami chleba i udzielały wskazówek jak upiec domowe pieczywo oraz w czym tkwi tajemnica jego smaku.
Brodowianki – gospodynie z Brodów, w gminie Pierzchnica, opowiedziały, jak przygotowują chleb dla swoich rodzin oraz z czym kromka chleba smakuje najbardziej.
– W swoich domach można piec chleby z różnych mąk, z dodatkiem różnych ziaren, wszystko zależy od naszych gustów i smaków. Do chleba warto zrobić smaczne smarowidła. Najważniejsze jest jednak to, żeby wszystko przygotowane było z wykorzystaniem lokalnych produktów. Wtedy właśnie smakuje najlepiej – mówiła pani Monika.