101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 9 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Swojskie pieczywo królowało na Święcie Chleba w Tokarni. Brodowianki z Brodów radziły, jak je wypiekać

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brodowianki z Brodów, w gminie Pierzchnica w powiecie kieleckim na Święcie Chleba w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brodowianki z Brodów, w gminie Pierzchnica w powiecie kieleckim na Święcie Chleba w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Pyszny chleb wiejski wypiekany według tradycyjnych receptur królował w niedzielę, 4 września, na stoiskach w Parku Etnograficznym w Tokarni, gdzie odbywało się tradycyjne Święto Chleba. Były występy zespołów ludowych, dawne zwyczaje i obrzędy i wypieki przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z regionu świętokrzyskiego. Brodowianki częstowały przysmakami.

Jak mówiły gospodynie, w wielu domach znów samodzielnie wypieka się chleb i bułki. Domowe pieczywo można przygotować w łatwy i szybki sposób. Panie częstowały odwiedzających imprezę smacznymi pajdami chleba i udzielały wskazówek jak upiec domowe pieczywo oraz w czym tkwi tajemnica jego smaku.

Brodowianki – gospodynie z Brodów, w gminie Pierzchnica, opowiedziały, jak przygotowują chleb dla swoich rodzin oraz z czym kromka chleba smakuje najbardziej.

– W swoich domach można piec chleby z różnych mąk, z dodatkiem różnych ziaren, wszystko zależy od naszych gustów i smaków. Do chleba warto zrobić smaczne smarowidła. Najważniejsze jest jednak to, żeby wszystko przygotowane było z wykorzystaniem lokalnych produktów. Wtedy właśnie smakuje najlepiej – mówiła pani Monika.

Tagi: dożynkiKoło Gospodyń WiejskichPark Etnograficzny w TokarniŚwięto Chleba
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Łukasz Wężyk, producent bylin /
AKTUALNOŚCI

Ogród dla… psychoterapii

PrzezMarzena Smoręda
8 lipca 2025

Pysznogłówki, floksy, ciemierniki w różnych barwach, ostróżki, brunera, lobelia królują w tym roku w naszych ogrodach. Są i rośliny dobrze...

Czytaj więcejDetails
Strefa Innowacji w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Jak transferuje się wiedzę naukową do rolnictwa? Pokazano w Strefie Innowacji

8 lipca 2025
Głęboką na półtora metra odkrywkę analizował Jacek Niedźwiecki, pracownik Instytutu Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Zajrzeliśmy pod ziemię w Modliszewicach. Co zobaczyliśmy?

8 lipca 2025
Jęczmień. Fot. Pixabay

Zaczęły się „małe żniwa”

8 lipca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.