Lilak pospolity nazywany bzem obecnie jest powszechnie uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna. W stanie dzikim można go dość często spotkać w polskich lasach. Wiosną można wykorzystać jego kwiaty do sporządzenia drogocennego syropu.
Składniki: 4-5 kwiatostanów ciemnokwiatowego lilaka pospolitego, 1 cytryna, 0,5 kg cukru, 1 l wody, 10 g kwasku cytrynowego.
Sposób przygotowania: Z kwiatostanów obrywamy same kwiaty, bez zielonych szypułek. Układamy je w słoju warstwami na przemian z plasterkami cytryny. Całość zalewamy przestudzonym roztworem cukru i kwasku cytrynowego. Pozostawiamy w słoju, pod przykryciem, przez 5 dni, aż płatki zabarwią roztwór i uwolni się aromat. Następnie syrop zlewamy do butelek i szczelnie je zakręcamy. Można go przechowywać przez około 2 miesiące. Syrop z lilaka można dodawać do herbaty, stosując po łyżeczce 2-3 razy dziennie, gdy męczy kaszel.
Syrop doskonale nadaje się jako baza do chłodnych napojów, dodatek do deserów i herbat. Nie brakuje również amatorów nalewek wytwarzanych na jego bazie.
Przepis podał: Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).