Co roku szkodniki z upodobaniem polują na rośliny cebulowe, niszcząc plony. Jak różne gatunki cebuli, czosnek, szczypiorek czy pory ustrzec przed ryzykiem czynienia szkód?
Cebula perłowa, cebula zwyczajna, czosnek pospolity, cebula siedmiolatka, por, szczypiorek to warzywa cebulowe, które w okresie wegetacji trzeba otoczyć na plantacjach szczególną troską.
Warzywom cebulowym zagrażają przede wszystkim:
- śmietka cebulanka – jeden z najgroźniejszych szkodników warzyw cebulowych, dwa pokolenia śmietki wygryzają otwory w cebulach i piętkach i powodują żółknięcie oraz zasychanie młodych roślin;
- wgryzka szczypiorka – mały motyl, którego w ciągu roku pojawiają się trzy pokolenia, żerują wewnątrz liści, wyjadając miękisz bez naruszenia skórki;
- chowacz szczypiorek – szkody wywołują zarówno jego larwy, jak i dorosłe owady, uszkadzając rośliny i wywołując jego żółknięcie i zasychanie;
- miniarki – muchówki, tworzące nakłucia i składające jaja w szczypiorze, uszkadzając roślinę;
- wciornastki – silnie niszczy rośliny, powodując ich uszkodzenie i zasychanie;
- pędraki – żerujące i uszkadzające rośliny.
Jak chronić przed nimi uprawy? Wśród metod zapobiegawczych jest miedzy innymi ich zmianowanie.
– Jeśli chodzi o rośliny cebulowe, zwrócić należy uwagę na zmianowanie upraw na danym obszarze. Trzeba unikać prowadzenia upraw tego samego gatunku na tym samym polu nie częściej niż co 4-5 lat – mówi Małgorzata Miłek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Jak informuje ekspertka, sprawdzonym przedplonem w uprawie warzyw cebulowych są: groch, fasola, ogórki, pomidory czy zboża. Złym przedplonem są ziemniaki, selery czy buraki.
Uprawy należy monitorować. Do tego przydadzą się tablice lepowe, pułapki feromonowe. Tablice sygnalizują pojawienie się szkodnika, pułapki feromonowe zwabiają i dezorientują owady.