W maju rozpoczyna się sezon na szparagi. Te polskie bezpośrednio od producenta można kupić w gminie Końskie.
Antoni Czabator po raz pierwszy posadził szparagi dwa lata temu, ale jak mówi, doświadczenie w ich uprawie zdobywał wiele lat za granicą. Jak mówi szparagi mają duże walory smakowe. – Codziennie zjadam kilogram szparagów. Żona jest specjalistką w ich przygotowywaniu. Potrafi robić różne sosy, ale szparagi najlepiej smakują z jajkiem, boczkiem, serem lub szynką – zachwala.
Antoni Czabator zwraca też uwagę na zdrowotne właściwości szparagów. – Jest to warzywo lekkostrawne. Ponadto 100 gram szparagów to tylko 16 kalorii. Właściwości szparagów doceniali już starożytni Egipcjanie i Rzymianie – zaznacza.
Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości tych warzyw.
Szparagi w boczku:
Składniki:
500 g zielonych szparagów
150 g boczku wędzonego w plasterkach
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Szparagi należy opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy zawinąć je w plastry boczku i posmarować oliwą z oliwek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 -15 minut lub zawinięte w folię aluminiową na grilla, na 10 min.