101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Szparagi są zdrowe i lekkostrawne [PRZEPIS]

Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

W maju rozpoczyna się sezon na szparagi. Te polskie bezpośrednio od producenta można kupić w gminie Końskie.

Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce
Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek – Radio Kielce

Antoni Czabator po raz pierwszy posadził szparagi dwa lata temu, ale jak mówi, doświadczenie w ich uprawie zdobywał wiele lat za granicą. Jak mówi szparagi mają duże walory smakowe. – Codziennie zjadam kilogram szparagów. Żona jest specjalistką w ich przygotowywaniu. Potrafi robić różne sosy, ale szparagi najlepiej smakują z jajkiem, boczkiem, serem lub szynką – zachwala.

Antoni Czabator zwraca też uwagę na zdrowotne właściwości szparagów. – Jest to warzywo lekkostrawne. Ponadto 100 gram szparagów to tylko 16 kalorii. Właściwości szparagów doceniali już starożytni Egipcjanie i Rzymianie – zaznacza.

Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości tych warzyw.

Szparagi w boczku:

Składniki:

500 g zielonych szparagów
150 g boczku wędzonego w plasterkach
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz

Szparagi należy opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy zawinąć je w plastry boczku i posmarować oliwą z oliwek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 -15 minut lub zawinięte w folię aluminiową na grilla, na 10 min.

PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce
Szparagi na boczku / Fot. Magdalena Galas-Klusek – Radio Kielce
Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówszparagiWłoszczowa
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Syrop z pędów sosny. Teraz jest czas na jego przygotowanie

Następny wpis

Dłuższy nabór wniosków o pomoc dla producentów pszenicy lub kukurydzy

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Dłuższy nabór wniosków o pomoc dla producentów pszenicy lub kukurydzy

Dłuższy nabór wniosków o pomoc dla producentów pszenicy lub kukurydzy

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.