101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Szrapnele

Szrapnele

Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Szrapnel – tak nazywano w tych okolicach pocisk artyleryjski. Po wojnie słowo to było popularne w tym rejonie. Nazwa produktu wiąże się z jego formą i wielkością, bo to duże kluchy i żartobliwie tak je nazywano.

Szrapnele

Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, 4 łyżki mąki kartoflanej, jajko.

Farsz: 40 dag mięsa wieprzowego (można wykorzystać mięso z rosołu), 2 cebule, 20 dag słoniny lub boczku, jajko, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Mięso podzielić na porcje i podsmażyć na smalcu. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości (można do smaku dodać grzyby suszone, ziele, listek laurowy). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Następnie ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę i doprawić. Dodać jajko i zeszkloną cebulę. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę. Wystudzić. Dodać obydwa rodzaje mąki, dobrze wyrobić (ciasto musi odchodzić od ręki). Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni placki, nakładać farsz, sklejać i w rękach ukształtować kule. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 szt. szrapneli. Gotować 3 min. od wypłynięcia. Podawać okraszone skwarkami lub z sosem grzybowym. Może być inny sos, np. sporządzony na bazie wywaru, który został z duszenia mięsa.

 Przepis podała: Maria Krupa z Pięt (archiwum ŚODR).

INFORMATOR KULTURALNY

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Włoszczowa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Aktualne ceny targowe warzyw i owoców w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Czosnek niedźwiedzi idealny do uprawy w ogrodzie i na działce

Pesto z czosnku niedźwiedziego

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.