101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tajemnice arbuza. Jak mieć sukces w jego uprawie?

arbuz / fot Canva

arbuz / fot Canva

To przede wszystkim woda, która z kwasem jabłkowym i cytrynowym daje orzeźwienie, a także beta-karoten, witaminy C, B1, B2, B3, B6 oraz kwasy foliowy i pantotenowy, źródło mikroelementów i antyoksydantów – arbuz ma dla zdrowia bardzo wiele zalet. Jak go uprawiać?

Popularny owoc wywodzi się od dzikiego gatunku z Sudanu. Latem dobrze zaspokoi pragnienie i sprawdzi się w diecie odchudzającej.

Uprawa arbuza, zwanego też kawonem nie jest trudna, pod warunkiem pilnowania zasad i terminów. Do dobrego wzrostu potrzebuje ciepłego i nasłonecznionego stanowiska i żyznej gleby o pH 6. Udaje się to nie tylko w gruncie, ale i w szklarni lub tunelu.

Najlepiej udaje się z rozsady. Nasiona trzeba wysiać do doniczek lub tuneli przynajmniej miesiąc przed wysadzeniem do gruntu. Optymalny termin to czas od kwietnia do początku maja. Rozsady trzeba chronić przed chłodem, koniecznie je okrywając, a także nawozić. Gdy puszczają liście, trzeba roślinę odsłonić i zahartować. Dopiero pod koniec maja, gdy gleba nie jest już zimna, można przesadzić arbuza do gruntu.

Arbuz, podobnie jak inne rośliny z rodziny dyniowatych, rosnąc, płoży się po ziemi i ma pnącza idące w górę. Chociaż lubi wodę, nie lubi przelewania.

Arbuzy w naszym klimacie dojrzewają od połowy sierpnia, a można je zbierać jeszcze jesienią. Owoce można przechowywać przez kilka tygodni, w temperaturze 5-8 stopni Celsjusza.

Na grządce arbuz lubi sąsiedztwo cebuli, czosnku i kapusty, ze względu na choroby lepiej nie sadzić obok niego innych roślin dyniowatych.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: arbuzrodzina dyniowatychuprawa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Kordia – najsłodsza czereśnia w sadzie

Następny wpis

Na topie jabłka i pomidory

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jabłko i pomidor królują w naszej diecie

Na topie jabłka i pomidory

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.