Wśród kilkudziesięciu odmian dyni są takie, które uprawia się na pestki, olej, a także jako dekorację. Uchylamy rąbka tajemnicy o agrotechnice niszowej uprawy dyni oleistej. Każdy może kupić w sklepie pestki dyni oleistej, ale mało kto wie, jak się ją uprawia. A właśnie jest pora jej zbioru.
Jest wiele odmian dyni oleistej bezłupinowej. Wśród nich olbrzymia Olga. To odmiana, która rodzi owoce o masie 3-5 kg, z bardzo ładną, pomarańczową skórką w nieregularne zielone pasy. Owoce dyni Olga mają w środku słodki, żółto-pomarańczowy miąższ i oliwkowozielone pestki. To warzywo znakomite do bezpośredniego spożycia, na marynaty, przeciery i soki. Nasiona szybko się suszą, dzięki czemu można je przechowywać. Są zdrową przekąską, dodatkiem do wypieków pieczywa i ciastek. Z bezłupinowych nasion tłoczony jest słynny olej styryjski o ciemnej barwie i bardzo przyjemnym orzechowym smaku.
Wśród wielu odmian dyni w październiku w sprzedaży są też dynie ozdobne, chętnie umieszczane w domach i na terenie posiadłości. Różnorodność ich form i barw zadziwia. Wśród nich jest dynia ozdobna odmiany mini red turban w formie małego, dwukolorowego „grzybka”. W warunkach pokojowych wytrzymuje do 10-12 miesięcy.
Jednak bez względu na przeznaczenie, dynie łączy wiele. Co warto wiedzieć o uprawie tego warzywa? Dynię uprawia się na stanowiskach lżejszych, przewiewnych. Nie nadają się pod jej uprawę gleby zwięzłe i zimne. Co ważne, ziemie muszą być wolne od chwastów. Przed orką gleby pod dynię warto zastosować wapno lub obornik. Bydlęcy może zawierać nasiona chwastów, które będą kiełkować w dyni, dlatego najlepiej zastosować obornik kurzy. Jesienią należy podać również potas i fosfor, a azot zaaplikować tylko wiosną.
Dynię można uprawiać z rozsady lub wysiewając nasiona do gruntu. W połowie maja sadzonki powinny zostać posadzone w żyznym miejscu, bogatym w składniki pokarmowe i nawodnionym podłożu.
Dynie owocują najchętniej w słonecznym, szybko nagrzewającym się miejscu. Owoce zbiera się na początku jesieni, zanim uszkodzi je chłód.