101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tajemnice słodkiego rogala na świętego Marcina

Słodkie rogale z białym makiem to jeden z atrybutów dnia świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Kieleccy cukiernicy zdradzili nam, skąd wziął się zwyczaj ich wypiekania i w czym tkwi tajemnica popularności tego przysmaku.  

Na zdjęciu: rogale wypiekane na świętego Marcina
Na zdjęciu: rogale wypiekane na świętego Marcina

Rogal świętomarciński, ciastko w kształcie podkowy lub półksiężyca, choć wywodzi się z Wielkopolski, ma już swoją głęboko zakorzenioną tradycję w Świętokrzyskiem. Tuż przed świętem po słodkie wypieki w cukierniach ustawiają się kolejki klientów. Najwięcej chętnych przyjdzie po nie jednak tradycyjnie 11 listopada. Kieleccy cukiernicy muszą więc upiec ich wiele tysięcy. Rogal kojarzony jest obecnie także z Narodowym Świętem Niepodległości, które przypada właśnie tego dnia.

Rąbka tajemnicy wypieku rogali uchylono nam w kieleckiej cukierni „Cztery Pory Roku”.

– Nasza cukiernia wypieka rogale z białym makiem, nazywane też poznańskimi, od ponad 30 lat.  Rogale pieczemy według tradycyjnej receptury. Cała załoga cukierni wkłada w tę pracę swoją wiedzę i serce – mówi Aneta Ramiączek, która w Cukierni 4 Pory Roku pracuje już od ponad 30 lat.

Klienci już od kilku dni klienci zaopatrują się w cukierniach w ten przysmak. Cukiernia Cztery Pory Roku upiecze na tegoroczne święto około 11 tysięcy rogali.

Przygotowanie smakołyków jest dość pracochłonne.

– Bazą do tych rogali jest ciasto drożdżowe, które musi być trzykrotnie mrożone i wałkowane z masłem, a następnie tuż przed pieczeniem zmrożone ciasto znów jest wywałkowane i pokryte masą z mielonego białego maku wymieszaną z miodem i innymi przyprawami – wyjaśnia Aneta Ramiączek. Dokładnej receptury jednak nie zdradza, ponieważ jest ona tajemnicą cukierni.

Po wyrośnięciu w garowniku rogale są pieczone w piecu, a następnie smarowane lukrem i posypywane orzeszkami. Jak zapewnia mistrzyni – są po prostu pyszne.

– Nasze rogale kupują nawet rodowici poznaniacy, którzy znają smak oryginalnych rogali świętomarcińskich od dziecka. Zapewniają, że kieleckie smakują tak samo – cieszy się z sukcesu pani Aneta.

10.11.2023. Kielce. Na zdjęciu: Janusz Banatkiewicz - właściciel kieleckiej rodzinnej Cukierni Banatkiewicz / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
10.11.2023. Kielce. Na zdjęciu: Janusz Banatkiewicz – właściciel kieleckiej rodzinnej Cukierni Banatkiewicz / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Słodkie rogale marcińskie to także specjalność cukierni Janusza Banatkiewicza, właściciela istniejącej od 1957 roku kieleckiej rodzinnej Cukierni Banatkiewicz.

Jak mówi jej właściciel, historia rogala świętomarcińskiego jest tak skomplikowana i tak zawiła, jak sam rogal.

– Jest wiele legend na ten temat, ale najbardziej przemawiająca do wyobraźni jest ta, mówiąca o tym, że ma ona związek ze świętym Marcinem, który był osobą wielkiego serca i wiele swoich osobistych rzeczy rozdawał biednym i nieszczęśliwym ludziom. W 1891 roku cukiernik poznański Melcer, słuchając kazania właśnie o tym świętym, postanowił pójść jego śladem. Zaczął wypiekać rogale, których kształt przypominał zgubioną, według legendy, podkowę konia świętego Marcina. Stąd wziął się kształt rogala i zwyczaj ich wypiekania w dniu 11 listopada.

– Wszystko wzięło się z potrzeby pomocy najuboższym. Tym śladem idą do dziś cukiernicy, część swoich wypieków darowując potrzebującym – mówi Janusz Banatkiewicz.

– W naszej cukierni rogale piecze się już od 12-13 lat. Historia ich wypieku w Kielcach rozpoczęła się od tego, że mamy bliskie związki z Poznaniem. Studiowałem w tym mieście i tam poznałem przyszłą żonę. Gdy po ślubie sprowadziliśmy się do Kielc, udało się nam także sprowadzić tutaj oryginalną recepturę tych słynnych rogali – opowiada Janusz Banatkiewicz, właściciel istniejącej od 1957 roku kieleckiej rodzinnej Cukierni Banatkiewicz.

Jak wyjaśnia cukiernik, tajemnica wybornego smaku rogali tkwi w recepturze, w której ważną rolę odgrywa biały mak.

– Musi być słodki i najwyższej jakości – mówi pan Janusz.

Jak zapewnia cukiernik, produkcja w cukierni Banatkiewiczów od kilku dni idzie pełną parą.

– Jest to możliwie dzięki naszej wspaniałej załodze oddanych swemu fachowi cukierników, z których niektórzy mogą się poszczycić ponad 50-letnim doświadczeniem w tej pracy. Chcemy co roku wypiekać rogali coraz więcej i jak do tej pory nam to udaje. W tym roku szacuję, że będzie ich około 2-3 tysięcy sztuk – zapewnia cukiernik.

PODCASTY RADIA KIELCE

Udostępnij234Tweet146Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.