101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tajemnice wiejskiego chleba nominowanego do nagrody Perła 2022

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
5 lipca 2022
w AKTUALNOŚCI
0
Chleb z piekarni R. Dobrowolski / Fot. Piekarnia R. Dobrowolski

Chleb z piekarni R. Dobrowolski / Fot. Piekarnia R. Dobrowolski

585
Udostępnienia
3.3k
Wyświetlenia

Z jakiej mąki piec chleb, dlaczego warto go spożywać i ile kromek pieczywa jeść na co dzień – przedstawiamy tajemnice chleba wiejskiego z małej kieleckiej piekarni, który walczy w ogólnopolskim konkursie o prestiżową nagrodę Perła 2022.

Wśród najlepszych regionalnych produktów nominowanych do ogólnopolskiej nagrody Perła 2022 podczas XXI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, jest chleb wiejski z Piekarni R. Dobrowolski, która pieczywo według tradycyjnej receptury wypieka od 76 lat.

Jeść chleb czy nie jeść?

Halina Dobrowolska – współwłaścicielka piekarni R. Dobrowolski, przedstawiła atuty nominowanego produktu i wyjaśniła, dlaczego warto jeść tradycyjnie wypiekane pieczywo oraz ile dziennie go spożywać.

– Według naukowców, chleb, czyli produkt zawierający węglowodany złożone, powinien koniecznie być uwzględniony w codziennym jadłospisie, ponieważ jest niezbędny człowiekowi do życia. Węglowodany odgrywają bardzo istotna rolę – między innymi regulują pracę przewodu pokarmowego, pracę mózgu. Trzeba jednak podkreślić, że wartość zdrowotna chleba zależy od tego, z czego i jak jest pieczony – mówi Halina Dobrowolska.

Tajemnica smacznego i zdrowego chleba

– Ważne są przede wszystkim mąka i procesy technologiczne. Mąka, z której wypiekamy pieczywo w naszej piekarni, ma gwarancję sprawdzonego od lat polskiego producenta, że jest czysta, bez chemii, bez GMO. Posiadamy badania, które to potwierdzają. Nie zawiera dodatków polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów czy barwników – mówi Halina Dobrowolska.

Chleb wiejski od 76 lat wypiekany jest w Piekarni R. Dobrowolski na przygotowywanym codziennie świeżym kwasie, wytwarzanym pięciofazową metodą, według własnej receptury.

– Ten kwas unieszkodliwia mykotoksyny zawarte w zbożach, których nie zniszczy nawet wysoka temperatura podczas pieczenia. Toksyny te wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni). Mogą powodować zatrucia, a także wiele chorób, w tym alergie i grzybice. Ich rozwojowi sprzyja na przykład masowy transport zboża.

Kwas unieszkodliwia fityniany, czyli sole kwasu fitynowego, blokujące wchłanianie witamin. Dzięki jego zastosowaniu, jedząc chleb, człowiek przyswaja około 70 procent wszystkich witamin i minerałów zawartych w pieczywie – tłumaczy Halina Dobrowolska.

Jak twierdzi, wyliczono, że już sześć kromek żytniego pieczywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy i minerały na cały dzień.

– Warto jeść chleb, bo jest on naprawdę potrzebny naszemu organizmowi. Nominacja do nagrody Perła, która otrzymał nasz chleb wiejski potwierdza jego znaczenie w żywieniu. Tę nagrodę otrzymują produkty uznane za najlepszy regionalny produkt tradycyjny w Polsce. Wśród nominowanych są tylko te produkty, które zostały wcześniej wyróżnione pierwszą nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – wyjaśnia Halina Dobrowolska.

Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc ma już na koncie taką nagrodę.

– W 2016 roku wyróżniono Perłą nasz chleb kielecki, którego receptura jest niezmienna od początku istnienia piekarni. Czy uda się nam w tym roku otrzymać nagrodę za chleb wiejski – zobaczymy – mówi Halina Dobrowolska.

Tagi: chlebNasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówPerła 2022piekarnia
Poprzedni wpis

Ceny warzyw i owoców na Placu Targowym w Kielcach (04.07.2022)

Następny wpis

Nawadnianie pomidorów i ogórków

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025
Następny wpis
Pomidory / Fot. Pixabay

Nawadnianie pomidorów i ogórków

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.