Z jakiej mąki piec chleb, dlaczego warto go spożywać i ile kromek pieczywa jeść na co dzień – przedstawiamy tajemnice chleba wiejskiego z małej kieleckiej piekarni, który walczy w ogólnopolskim konkursie o prestiżową nagrodę Perła 2022.
Wśród najlepszych regionalnych produktów nominowanych do ogólnopolskiej nagrody Perła 2022 podczas XXI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, jest chleb wiejski z Piekarni R. Dobrowolski, która pieczywo według tradycyjnej receptury wypieka od 76 lat.
Jeść chleb czy nie jeść?
Halina Dobrowolska – współwłaścicielka piekarni R. Dobrowolski, przedstawiła atuty nominowanego produktu i wyjaśniła, dlaczego warto jeść tradycyjnie wypiekane pieczywo oraz ile dziennie go spożywać.
– Według naukowców, chleb, czyli produkt zawierający węglowodany złożone, powinien koniecznie być uwzględniony w codziennym jadłospisie, ponieważ jest niezbędny człowiekowi do życia. Węglowodany odgrywają bardzo istotna rolę – między innymi regulują pracę przewodu pokarmowego, pracę mózgu. Trzeba jednak podkreślić, że wartość zdrowotna chleba zależy od tego, z czego i jak jest pieczony – mówi Halina Dobrowolska.
Tajemnica smacznego i zdrowego chleba
– Ważne są przede wszystkim mąka i procesy technologiczne. Mąka, z której wypiekamy pieczywo w naszej piekarni, ma gwarancję sprawdzonego od lat polskiego producenta, że jest czysta, bez chemii, bez GMO. Posiadamy badania, które to potwierdzają. Nie zawiera dodatków polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów czy barwników – mówi Halina Dobrowolska.
Chleb wiejski od 76 lat wypiekany jest w Piekarni R. Dobrowolski na przygotowywanym codziennie świeżym kwasie, wytwarzanym pięciofazową metodą, według własnej receptury.
– Ten kwas unieszkodliwia mykotoksyny zawarte w zbożach, których nie zniszczy nawet wysoka temperatura podczas pieczenia. Toksyny te wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni). Mogą powodować zatrucia, a także wiele chorób, w tym alergie i grzybice. Ich rozwojowi sprzyja na przykład masowy transport zboża.
Kwas unieszkodliwia fityniany, czyli sole kwasu fitynowego, blokujące wchłanianie witamin. Dzięki jego zastosowaniu, jedząc chleb, człowiek przyswaja około 70 procent wszystkich witamin i minerałów zawartych w pieczywie – tłumaczy Halina Dobrowolska.
Jak twierdzi, wyliczono, że już sześć kromek żytniego pieczywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy i minerały na cały dzień.
– Warto jeść chleb, bo jest on naprawdę potrzebny naszemu organizmowi. Nominacja do nagrody Perła, która otrzymał nasz chleb wiejski potwierdza jego znaczenie w żywieniu. Tę nagrodę otrzymują produkty uznane za najlepszy regionalny produkt tradycyjny w Polsce. Wśród nominowanych są tylko te produkty, które zostały wcześniej wyróżnione pierwszą nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – wyjaśnia Halina Dobrowolska.
Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc ma już na koncie taką nagrodę.
– W 2016 roku wyróżniono Perłą nasz chleb kielecki, którego receptura jest niezmienna od początku istnienia piekarni. Czy uda się nam w tym roku otrzymać nagrodę za chleb wiejski – zobaczymy – mówi Halina Dobrowolska.