Ceny krajowych owoców i warzyw są nieco wyższe niż przed rokiem. Tania jest cebula, marchew i papryka, droższe są ogórki i kalafiory oraz jabłka – wynika z notowań na zielonych rynkach w województwie świętokrzyskim.
Dlaczego? Jak informują rolnicy, ten rok jest nietypowy ze względu na pogodę. Wegetacja była przyśpieszona i niektóre owoce już się skończyły. Uprawom szkodzą także przedłużające się na wrzesień upały.
Ceny kalafiorów za szt. kształtują następująco:
- minimalna 5,00 zł
- maksymalna 8,00 zł
- średnia 6,67 zł
Ceny ogórków w kg:
- minimalna 5,00 zł
- maksymalna 7,00 zł
- średnia 6,03 zł
Ceny papryki w kg:
- minimalna 7,00 zł
- maksymalna 10,00 zł
- średnia 8,33 zł
Jak mówią plantatorzy, na polach wręcz gotuje się cebula, ale temperatura daje się także we znaki jabłkom, borówce czy malinom gruntowym.
Ceny cebuli, w kg:
- minimalna 2,00 zł
- maksymalna 5,00 zł
- średnia 3,56 zł
Ceny jabłek, w kg:
- minimalna 3,00 zł
- maksymalna 5,00 zł
- średnia 3,67 zł
Spadają za to ceny marchwi i cebuli, co świadczy o dużej podaży na nadchodzący sezon i jest pokłosiem wysokich cen w minionych sezonach oraz zwiększonych zasiewach. Dotyczy to także selerów i pietruszki. Ceny osiągnęły poziom sprzed wielu lat.
Ceny marchwi, w kg:
- minimalna 2,00 zł
- maksymalna 4,00 zł
- średnia 3,50 zł
Ceny pietruszki, w kg:
- minimalna 7,00 zł
- maksymalna 10,00 zł
- średnia 8,28 zł
.