101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tarnina – teraz jest najlepszy czas na jej zbieranie

Tarnina / Fot. Pixabay

Tarnina / Fot. Pixabay

Owoce ma cierpkie, a gałęzie kolczaste, jednak po odpowiednim przygotowaniu ma niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. 

– Śliwa tarnina znana także jako ciernie, tarń, tarka, ciarki, cierniak, żarnośliwa, korcipka czy wilżyna. Nazwy określają najbardziej charakterystyczną cechę tarniny, czyli cierpkość. Można się jej jednak pozbyć pod warunkiem odpowiedniego przygotowania – zaznacza Radosław Koniarz z Centrum Edukacji Przyrodniczej w Nadleśnictwie Marcule. – Wystarczy zebrać owoce po pierwszych przymrozkach, a jeżeli zerwiemy je przy temperaturach dodatnich należy owoce włożyć na dwa – trzy dni do zamrażarki. Później doskonale nadają się na przetwory.

Z owoców tarniny można robić dżemy, nalewki czy marynaty. Tarnina podczas kwitnienia jest wspaniałym pożytkiem dla pszczół, a białymi kwiatami obsypuje się podczas wiosennych chłodów, stąd ludowe przekonanie, że jeżeli kwitnie tarnina, to będzie zimno.

Tarnina należy do rodziny różowatych, jak jabłonie czy grusze, lubi stanowiska słoneczne, więc najłatwiej znaleźć ją na skraju lasu czy na otwartej polanie lub na granicy pól.

Krzewy tarniny są doskonałym schronieniem dla ptaków, zwłaszcza tych małych, bo gęste i ostre kolce stanowią naturalną ochronę przed drapieżnikami.

Medycyna ludowa uważa kwiat tarniny za „lek przeczyszczający krew”, co jest uzasadnione ze względu na wydalanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Kwiat działa moczopędnie, rozwalniająco.

Kuliste pestkowce tarniny o cierpkogorzkawym smaku mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Pomagają na biegunkę i łagodzą stany zapalne dróg moczowych. Z owoców tarniny można robić nalewki, soki, syropy i inne przetwory, które są nie tylko smaczne, ale i pożyteczne dla zdrowia. Jedyny warunek to przemrożenie, bo tylko wówczas stracą swój mocno gorzkokwaśny smak.

Sok z tarniny działa przeciwzapalnie i może pomóc przy chorobach reumatycznych, żółtaczce i kamicy nerkowej. Można go przygotować samemu: owoce tarniny trzeba zalać wrzącą wodą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić owoce, wodę ponownie zagotować i jeszcze raz zalać nią tarninę, ten proces powtarzać przez sześć dni. Za każdym razem napar będzie stawał coraz ciemniejszy i pełen smaku. Na koniec przecedzony sok jeszcze raz zagotować i gorący nalewać do butelek.

 

Tarnina / Fot. Pixabay
Tarnina / Fot. Pixabay

Z owoców tarniny możemy przygotować również: prostą nalewkę, syrop – smaczny dodatek do lodów albo wody mineralnej, lub pikantną tarninę do potraw – słodkokwaśny dodatek pasujący doskonale do dziczyzny, królika albo jagnięciny.

Możemy też zrobić smaczną marmoladę. Tarninę (1 kg) myjemy i zostawiamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedzamy. 250 ml wina i 125 ml wody dodajemy do owoców, gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito. Dodajemy do przecieru resztę wina (250 ml) oraz cukier (375 g) i gotujemy, aż masa osiągnie konsystencję marmolady. Gorącą nakładamy do słoików.

Tagi: Centrum Edukacji Przyrodniczej w Nadleśnictwie Marculeprzetworytarnina
Anna Głąb

Anna Głąb

Redakcja Informacji, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.